Afbeelding
zondag 15 september 2019, 15:00

Groot bevrijdingsconcert brengt bezoekers terug in de tijd

STEENBERGEN – ABS-dirigent en organisator Jan Ligtenberg heeft het afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in het samenstellen van een groot bevrijdingsconcert dat op zaterdag 21 september in de Gummaruskerk wordt gegeven. Het concert kreeg de titel ‘Total Verrückt’ mee, naar de laatste revue die in 1943 in concentratiekamp Westerbork werd opgevoerd. De titel is eveneens gekozen om te laten zien dat oorlog een totale waanzin inhoudt.

Jan Ligtenberg zou Jan Ligtenberg niet zijn als niet alles uit de kast is gehaald om de slachtoffers uit de gemeente Steenbergen passend te eren en om de bevrijding in stijl te vieren. De organisator vroeg medewerking aan diverse lokale verenigingen om de kernen van de gemeente zoveel mogelijk te betrekken. In totaal leveren 140 medewerkenden hun bijdrage. De kaarten voor het concert zijn nagenoeg uitverkocht. Naar verwachting zullen alle 800 beschikbare zitplaatsen zijn gevuld.

Verrassing

Het bevrijdingsconcert begint met een bijzondere verrassing. Hierover wil de organisator dus niets kwijt. Vervolgens is er een officiële opening door locoburgemeester Wilma Baartmans en wordt met ‘Hymn to the fallen’ een eerbetoon gebracht aan alle slachtoffers die in de gemeente Steenbergen het leven lieten. Voor dit eerbetoon verzamelde Jan Ligtenberg een 130-tal namen en kreeg hij mede na een oproep in Steenbergse Courant hulp van inwoners. Van de 130 slachtoffers zijn daardoor een tachtigtal foto’s aangeleverd.

Medewerking

Aan het concert verlenen mannenkoor ABS, The Andrew Darlings, El Passionatos, Ritmisch koor Dinteloord, Harmonie St Ceacilia uit Kruisland en de vertellers van het AM de Jongtoneel uit Nieuw-Vossemeer hun medewerking.

‘Niets aan de hand’

Jan Ligtenberg heeft zich laten inspireren door de laatste revue in Kamp Westerbork. Die droeg de titel ‘Total Verrückt’. Een passende titel die meteen de zienswijze van de organisator op oorlog in het algemeen en de Tweede Wereld oorlog in het bijzonder weergeeft. De directeur van Westerbork wilde naar de buitenwereld doen voorkomen dat er niets aan de hand was. Tal van klasse musici traden er op, in de veronderstelling dat ze met hun medewerking aan een gewisse dood konden ontsnappen. Iets wat velen van hen niet is gelukt. Ook het toentertijd zeer beroemde duo Johnny en Jones niet, twee joodse artiesten die hun laatste liedjes in het kamp zongen, waarna ze werden afgevoerd naar het concentratiekamp waar ze de dood vonden. De liedjes van Johnny en Jones worden tijdens het concert gezongen door El Passionatos.

Nadat de vertellers van het AM de Jong toneel en Harmonie St Caecilia de ‘Hymn to the fallen’ hebben begeleid, klinkt onder meer het ‘The Mansions of the Lord’ uit de monden van ABS. Ook de ‘Dam Busters March’ ontbreekt niet. Die is bijzonder, de tekst werd door Jan Ligtenberg vocaal bewerkt en oogstte vorig jaar tijdens het bezoek van ABS in Wales veel waardering van het squadron 617. Overigens komen leden van dit squadron ook naar het bevrijdingsconcert.
Een eerbetoon wordt ook gebracht aan de slachtoffers van het fatale bombardement op Dinteloord, waarbij veel Dinteloorders het leven lieten.

Solozang

Jack Lebeau zal het lied ‘Kinderen in de oorlog’ vertolken. Hierin verwerkte Jan Ligtenberg teksten van de 86 jarige Ad Helmons, die de oorlog zo nadrukkelijk mee maakte.
Opnamen zijn er te zien uit het kamp Westerbork. Ze laten zien hoe leuk het er zogenaamd was.
De afsluiting van het herdenkingsgedeelte wordt gevormd door ‘Schindlers List’, vertolkt door soliste Liek Daniëls met begeleiding van de harmonie.
Het kantelpunt in het concert wordt gevormd door het ‘Land of hope and Glory’, gezongen door ABS en het Ritmisch Koor Dinteloord. Hiermee start het gedeelte dat de bevrijding herdenkt.

Vrolijke noot

Liedjes van ‘Johnny en Jones’ en de ‘Andrew Darlings’ zorgen voor een vrolijke noot en ook het Ritmisch Koor Dinteloord komt opnieuw in actie. ‘The white cliffs of Dover’ en ‘Als wij niets doen’ roepen herinneringen op. Dit alles begeleid door filmbeelden uit de Tweede Wereld oorlog en bevrijdingsbeelden van Nieuw-Vossemeer. Na een periode waarin Canadese soldaten Nederlands wordt aangeleerd en de Nederlanders het Engels komt de correctie. Om de Nederlandse dames in niet te grote aantallen te verliezen aan de interessante bevrijders klinkt het ‘Hollandse meisjes kiezen Hollandse jongens’. De hoop op een vreedzaam leven wordt vertolkt in het ‘Imagine’ van John Lennon. En het ‘Alle Menschen werden Brüder’ zorgt voor een passende afsluiting van het concert.

Kaartverkoop

Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar en deze kosten € 5,- (inclusief 1x koffie/thee). Deze kaarten zijn te koop bij Primera de Gilles, Kaaistraat 49 en alle deelnemende verenigingen: ABS mannenkoor uit Steenbergen, het Ritmisch Koor Dinteloord, Harmonie St. Caecilia uit Kruisland en vertellers van A.M. de Jong Toneel uit Nieuw-Vossemeer.

Tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant???????

Uit de Steenbergse Courant