Groep 8 basisschool Merijntje op bezoek bij Vervaet

NIEUW-VOSSEMEER – STEENBERGEN – De leerlingen van groep 8 van basisschool Merijntje waren woensdagochtend op bezoek bij John Deere-dealer Vervaet dat gevestigd is aan de Mosquitostraat op Reinierpolder I. Het bezoek vond plaats op verzoek van de werkgroep Verkeer van Merijntje. Doel was om de kinderen die volgend jaar uitwaaieren naar de scholen in andere plaatsen extra te wijzen op de gevaren van landbouwverkeer.

De werkgroep verkeer van Merijntje wordt gevormd door Bastiaan Janssen, José Bosters, Patrick Koens, Maartje van de Mast en juf Marion van Loenhout. “In september gaan de kinderen naar de ‘grote scholen’. Dat betekent dat ze met vaak met de fiets over de polderwegen rijden. Denk daarbij vooral aan de Moorseweg, de Oude Heijdijk en de Rubeerdijk. Hier komen ze ongetwijfeld in aanraking met landbouwverkeer.

Wij hebben het bedrijf Vervaet gevraagd of zij wat van deze vaak enorme voertuigen willen opstellen. Zo kunnen de kinderen met eigen ogen zien wat de effecten kunnen zijn van een passerend landbouwvoertuig. Ze zien dat er tractoren zijn met een breedte van soms wel drie meter. Die hebben zonder speciale voorzieningen last van een grote dode hoek. En dat is uitkijken geblazen, zowel voor de chauffeur als voor de kinderen”, vertelt Bastiaan Janssen. “Voorheen kwam ik met mijn tractor naar school en kon daar al wel het een en ander over vertellen. Maar hier bij Vervaet zien de kinderen de echt grote voertuigen. We hebben verschillende opstellingen gemaakt en laten de kinderen ervaren hoe groot een draaicirkel is, of hoe ver een machine kan uitzwenken. Ze ontdekken ook dat het precies aan de voorzijde van de machine ook gevaarlijk is, want de chauffeur kan hen dan niet goed zien”.

Tijdens de rondleiding die werd verzorgd door leden van de werkgroep kregen de scholieren tal van tips en waarschuwingen.