Groene puntjes op de ‘i’ in centrum Welberg

WELBERG – De afgelopen dagen zijn in het Centrumplan Welberg de groene puntjes op de ‘i’ gezet. De perken werden gevuld met bodembedekkers en struiken en ook werd er een flink aantal jonge bomen geplant in het gebied rond gemeenschapshuis ‘De Vaert’. Niet voor alle bomen die gerooid moesten worden voor de nieuwe ontwikkelingen kon een nieuw plekje gevonden worden in het Centrumplan. De Dorpsraad Welberg zit er echter bovenop dat de herplant-plicht wordt nagekomen, ook al is dat dan op andere locaties in het dorp.

“Het behoud en toevoeging van groen is belangrijk en wordt alleen maar belangrijker,” aldus Ilja Bos, voorzitter van de dorpsraad. “Bomen zorgen voor verkoeling, wat gezien de steeds heter wordende zomers een groot voordeel is. Maar ook zorgen zij ervoor dat er minder wateroverlast is na hoosbuien. Bomen nemen stikstof op en filteren fijnstof uit de lucht. Het is dus gezonder én prettiger wonen in een groene omgeving. Dat blijkt uit onderzoeken, maar heel Nederland heeft dit de afgelopen maanden ook zelf ervaren. Tijdens de coronacrisis zijn we de natuur meer gaan waarderen.”

Groene voortuinen

Een werkgroep van bomenkenners is met de gemeente in overleg gegaan om te bezien waar de 25 resterende bomen het beste geplant kunnen worden. “Dat blijkt nog niet mee te vallen,” verzucht Bos. “Er moet rekening worden gehouden met leidingen en kabels die overal liggen en ook de ondergrondse containers blokkeren geschikte locaties. Sommige straten zijn bovendien niet breed genoeg om een boom te plaatsen. Dat is wel jammer, want mede door het ontbreken van openbaar groen hebben sommige straten een stenig karakter. We hopen dat de bewoners zelf hun voortuinen zo groen mogelijk houden om zodoende extreme hitte en regen het hoofd te bieden. En om de Welberg te verfraaien.”

Bloedheet

Een van de plekken waar nog wel ruimte voor meer bomen bleek te zijn, was het nieuwe plein tussen ‘de Vaert’, basisschool Pius X en ‘Meisjesjeugdwerk De Klup’. Omdat deze ruimte ook bedoeld is als evenemententerrein moest er ruimte blijven om een feesttent te zetten. Ook kunnen de kinderen er naar hartenlust, rennen, steppen en fietsen. “Dat gebeurt gelukkig ook al volop,” vertelt de voorzitter. “In de zomer zal het echter wel bloedheet zijn op de grote stenen vlakte. Tussen de pannakooi en het speelplein zijn nu gelukkig al twee extra bomen geplant en we hopen dat er nog meer volgen. Het liefst grote bomen met een flinke boomkroon. Dat heeft het meest effect en past bij het gebied.”

Foto: Bomenkenners Yvonne Markesteijn en Bart Mangnus gingen op verzoek van de  Dorpsraad Welberg op zoek naar locaties waar de 25 bomen die nog terug moeten komen, geplant kunnen worden.

Tweede foto: Afgelopen week werd het centrumgebied van Welberg voorzien van groene elementen.


[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel