Groen van Prinsterer krijgt eigen schoolorkest

DINTELOORD – Harmonie Volharding Dinteloord zet zich in om de leerlingen van de Groen van Prinstererschool enthousiast te maken voor het schoolorkest dat binnen de school wordt opgericht. Het orkest wordt gevormd door leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 en komt onder leiding van dirigente Carla Baaten. Zij is ook de dirigente van het opleidingsorkest van Volharding Dinteloord.

Vanochtend bezochten muzikanten van Volharding de basisschool en legden zij de leerlingen van de betreffende groepen uit hoe de verschillende muziekinstrumenten in een orkest samenwerken om tot een prettig in het gehoor liggende muziekuitvoering te komen. “Er zijn houten instrumenten en koperen. Blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Sommige zorgen voor de melodie, andere voor de begeleiding”, zo legt Nicole van Tilburg de leerlingen uit. Met wat vragen ontdekt ze hoe het met de muziekkennis van de leerlingen staat.

Zelf aan de slag

En dan is het moment aangebroken dat de kinderen zelf een instrument naar keuze mogen uitproberen. Dirigente Carla Baaten, voorzitter Theo Bouman en Nicole van Tilburg begeleiden de kleintjes bij hun eerste pogingen om een prettig geluid uit de blaasinstrumenten te krijgen. Opvallend is dat de aandacht van de jongens bovenal uitgaat naar de slagwerkinstrumenten. Alex van Tilburg maakt ze wat wegwijs en vertelt hoe de drumstokjes het beste kunnen worden gehanteerd. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd, de mannen blijven beheerst en hebben meteen plezier.

Plezier

“Ik vind dit hartstikke leuk. En ook heel goed voor de kinderen. Veel van hen komen immers uit gezinnen waar geen mogelijkheid is om een instrument te bespelen en hebben dit dus ook niet van huis uit meegekregen. Nu kunnen ze al een beetje ervaren hoeveel plezier samen muziek maken oplevert”, vindt juf Michelle van groep zes. Ze ziet met een brede glimlach hoe de jongens van haar groep interesse tonen voor ‘de trommels’. “Die houden nu eenmaal wat meer van dat geweld”.

Naast schoolkoor ook schoolorkest

Volharding hoopt voldoende leerlingen warm te krijgen voor het schoolorkest. Dat gaat vast lukken en dan heeft de Groen van Prinsterer naast het schoolkoor dat dit schooljaar onder leiding staat van Pieter-Jan van den Berg, ook een eigen schoolorkest.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl