Groen licht om Vosmeerse gifbelt op te ruimen

NIEUW-VOSSEMEER – Tijdens het verkiezingsdebat in De Vossenburcht maakte wethouder Cor van Geel vanavond, tot ieders verrassing, bekend dat de provincie groen licht heeft gegeven om de gifbelt aan de Kortendijk in Nieuw-Vossemeer te saneren. Tijdens het verkiezingsdebat in 2010 was deze belofte al gedaan. Op de vooravond van de nieuwe verkiezingen, wordt deze dus ingelost. Op 15 april is er nog een gesprek tussen de gemeente en de provincie over de uitvoering en het tijdspad waar een en ander staat te gebeuren.

Arseen is een, al lang verboden, landbouwgif. Eenmaal in de grond, breekt het nooit meer af. Op de plek van de ernstige vervuiling heeft ooit een loon-sproeibedrijf gezeten. Officieel speelt dit probleem zo’n twintig jaar. Echter, het arseen is begin jaren tachtig al ontdekt én aangetoond door de toenmalige politieke partij Leefbaar Vosmeer. Onderzoeken van deze partij werden destijds onder het tapijt geschoven. In al die jaren heeft het gif de gelegenheid gehad zich uit te breiden naar de Wenerstraat, gelegen aan de overkant van de dijk.

'Eerst zien, dan geloven'

Daar woont Dick Krijsman. Bij hem loopt het vervuilde water in de kelder. Krijsman: ,,Wat raar dat dit op de avond voor de gemeenteraadsverkiezingen zomaar bekend wordt gemaakt. De familie Jansen, die al die jaren al woont op deze gifbelt, weet nog van niks. Het is een vies spelletje geweest, dat alleen maar draaide om geld. Ook daar wilde Van Geel best eerlijk over zijn. ,,Het beleid van de al colleges van burgemeester en wethouders is er altijd op gericht geweest om de provincie het overgrote deel van de kosten te laten betalen. Dat is nu gelukt.’’

Krijsman toonde zich na afloop heel wantrouwend. Hij is al geruime tijd bezig om met nog een aantal mensen juridische stappen te ondernemen.  ,,Eerst zien en dan geloven, is mijn ervaring ondertussen. Maar ik beloof de politiek dat, wanneer er weer loze beloftes zijn gedaan, binnen twee jaar heel Nederland weet, waar Nieuw-Vossemeer ligt.”