Afbeelding
maandag 9 augustus 2021, 13:03

Grenzen vallen weg tijdens onthulling beeld Anne Frank

WELBERG/EDMONTON – Eén oceaan, acht tijdzones en zevenduizend kilometer. Zij vormen de geografische afstand tussen Edmonton in Canada en Welberg in Nederland. Een grens van tijd en ruimte die dankzij moderne technologieën met het grootste gemak overbrugd kan worden en daardoor geen enkele barrière meer vormt om samen te herinneren. De onthulling van het standbeeld van Anne Frank gisteren in het Light Horse Park in Edmonton was er een indrukwekkend voorbeeld van. Daar woonden in een zonovergoten park jong en oud de onthulling van het beeld bij. Tegelijkertijd volgde een kleinere groep belangstellenden de ceremonie vanaf een winderige Canadezenweg bij de Welberg waar fakkels brandden naast het Bevrijdingsmonument en de zon langzaam onderging boven het klaprozenveld er tegenover.

In het Light Horse Park plaveiden een regiment sprekers de weg naar de onthulling van het beeld. Vertegenwoordigers van de Dutch Canadian Club die het standbeeld sponsorde, van het South Alberta Light Horse Regiment dat in het park de herinnering aan haar militaire verleden levend houdt en politieke afgevaardigden uit alle bestuurslagen. Zij benadrukten het belang van de boodschap die het standbeeld uitdraagt. Een boodschap van hoop dat de mens uiteindelijk alles kan overwinnen, maar ook van alertheid omdat de haat die medemensen tegen elkaar opzet, vlak onder de oppervlakte loert, altijd klaar om zijn kans te pakken.

Gezamenlijk luiden

De nadruk lag deze Canadese middag op de bijzonder verbinding met Nederland en het West-Brabantse deel daarvan in het bijzonder. Een verbinding die extra werd benadrukt door het gezamenlijk luiden van de klokken van het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg op Welberg en van de Regimental Bell van het South Alberta Light Horse Regiment.

Verschillen omarmen

Laatstgenoemde is een kleinere kopie van de Welbergse klok, die in 2016 persoonlijk overhandigd werd door burgemeester Ruud van den Belt. Ook hij was gisteravond aanwezig bij de ingetogen ceremonie: “Het verhaal van Anne Frank kan niet vaak genoeg verteld worden,” aldus de burgervader. “Door haar verhaal te blijven vertellen en door stil te blijven staan bij alle slachtoffers, komt er hopelijk ooit een dag dat oorlog, onrecht en onderdrukking voorgoed tot het verleden behoren en iedereen zichzelf kan zijn ongeacht afkomst, levensovertuiging, geloof of geaardheid. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer wij onze verschillen omarmen, wij van deze wereld een betere plek kunnen maken.”

Jeugd nauw betrokken

Een taak die met name de verantwoordelijkheid zal worden van de jongere generaties. Om die reden wordt de jeugd nauw betrokken bij de herdenkingen die plaatsvinden bij het Bevrijdingsmonument. De Welbergse basisschool Pius X adopteerde het monument enkele jaren geleden en houdt er ieder jaar een eigen herdenking.

Ondanks de zomervakantie en het late tijdstip nam de jeugd ook gisteravond actief deel aan de parallelle herdenking. De Welbergse tieners Mark van Vugt en Robert en Amy Stevenson namen het luidtouw over van Piet Smout wiens vader het eerste burgerslachtoffer was tijdens de Slag om Welberg in 1944.

Vanwege de nauwe band tussen Steenbergen en Edmonton, doneerde de gemeente Steenbergen een bedrag van € 2.500,- aan de realisatie van het beeld.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch

Achtergrond

Het standbeeld van Anne Frank is gegoten uit de mal van het origineel dat sinds 1960 op het Janskerkhof in Utrecht staat. Het werd door de Utrechtse jeugd  geschonken aan de stad en gemaakt door Pieter d’Hont die indertijd de stadskunstenaar was.

Door het toeval of het lot kwam John Stobbe van de Dutch Canadian Club tijdens een bezoek aan Nederland in 2017 in contact met Sebastiaan d’Hont, de zoon van de in 1997 overleden kunstenaar. Sebastiaan is bestuurslid van de Stichting Pieter d’Hont, die zijn nalatenschap beheert.

Niet lang na deze ontmoeting kreeg Stobbe het verzoek om mee te denken over een kunstwerk voor het Light Horse Park. Stobbe neemt contact op met Sebastiaan d’Hont en krijgt alle medewerking van de Stichting Pieter d’Hont. De medewerking en financiële steun van vele, leidden tot het moment van de onthulling. “It takes a community to make this happen,”aldus een emotionele John Stobbe.  

Wederom door toeval of door het lot bleek de datum van de ceremonie, 8 augustus, ook de datum te zijn waarop Anne Frank en haar familie in 1944 werden afgevoerd naar kamp Westerbork. Van daaruit zijn zij naar Auschwitz gedeporteerd, later bleek dit het laatste doorgangstransport vanuit Westerbork te zijn.

Anne en haar zus Margo overlijden in februari 1945 in kamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van ziekte en uitputting. Haar vader is de enige van de acht onderduikers uit het Achterhuis die de oorlog overleeft. Hij laat Annes dagboek wereldwijd uitgeven “als een waarschuwing uit het verleden, maar gericht op de toekomst.” Tot op de dag vandaag is ‘Het Achterhuis’, bestaande uit de dagboekbrieven van Anne Frank, wereldwijd een van de best gelezen boeken. Het is uitgegeven in zeventig talen. In 2019 verwelkomde het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam 1,3 miljoen bezoekers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant