Graffiti: kunst of lelijk geklieder?

STEENBERGEN – Bij de fractie van de Volkspartij zijn vragen gerezen over een workshop voor jongeren die door de gemeente is georganiseerd. Om tegenwicht te geven aan alle coronamaatregelen van de laatste tijd, is er via het jongerenwerk een cursus graffiti spuiten geregeld. De jongeren krijgen les van een kunstenaar en mogen daarvoor een muur bij het jeugdhonk gebruiken. Daarnaast mogen ze ook een auto bespuiten voor een goed doel. De Volkspartij is bang dat dit jongeren zal stimuleren gebouwen in de openbare ruimte te gaan bekladden. “Wij vinden het naïef dat het college niet nadenkt over de gevolgen van zo’n cursus. ” De andere raadsleden waren het daar niet mee eens.

“We zeggen niet dat het gaat gebeuren, maar de kans is wel aanwezig. Stel dat er meerdere jongens of meiden tussen zitten die zich willen gaan ontwikkelen tot graffiti-artiest, dan zijn dat heel wat muren en auto’s die beklad gaan worden”, zo stelde Boy Sluiters van de Volkspartij.

“Gaat om kunst, geen vandalisme”

Maar volgens wethouder Esther Prent wordt er in de cursus juist met de jongeren in gesprek gegaan over gedrag op straat en worden de graffiti-muren in de regio die legaal zijn om te bespuiten daarbij ter sprake gebracht. “Ik wil ook echt een lans breken voor de jeugd die het zo zwaar heeft gehad en zich zo goed heeft gehouden. Dit gaat om een kunstvorm, niet om vandalisme.”

“Pottenbakken spreekt nu eenmaal niet aan”

Joop Stoeldraijer (PvdA) en Mitchell Rijshouwer (Gewoon Lokaal!) noemden het een fantastische, educatieve workshop. “Je kan wel een cursus pottenbakken gaan organiseren, maar dat staat totaal buiten de belevingswereld van jongeren”, aldus Rijshouwer. Tim Huisman was ook complimenteus naar het college en stelde voor de resultaten op de social media-pagina’s van de gemeente te zetten. Alleen de VVD schaarde zich achter de Volkspartij.

Foto: De Volkspartij is geen voorstander van het organiseren van een workshop graffiti spuiten voor jongeren. Maar volgens het college worden de regels over graffiti juist goed uitgelegd en gaat het om een kunstvorm.