Glijbaan in Aquadintel: wie gaat dat betalen?

DINTELOORD/STEENBERGEN – De aanschaf van een glijbaan voor zwembad Aquadintel in Dinteloord heeft voor verdeeldheid in de raad gezorgd. Maandagavond stond de kwestie op de agenda en duidelijk werd dat de partijen verschillend denken over het financiële plaatje. Het plan voor de glijbaan is een burgerinitiatief waar een groep inwoners al ruim 28.000 euro voor heeft opgehaald. Gewoon Lokaal!, PvdA en CDA willen dat de gemeente de rest van het benodigde bedrag bijlegt, maar de Volkspartij en D66 willen nog een stap verder gaan door de glijbaan helemaal uit de gemeentepot te betalen.

De strijd tussen het ‘grote’ Steenbergen en het ‘kleintje’ Dinteloord duikt wel vaker op bij onderwerpen die spelen in de gemeente, en dit keer draait het om zwemplezier. Het balletje ging rollen toen duidelijk werd dat de gele glijbaan van het Steenbergse zwembad de Meermin dit jaar na 35 jaar wordt vervangen omdat hij niet meer door de veiligheidskeuring komt. De kosten, 225.000 euro, zijn in de begroting opgenomen. Dit wakkerde bij de Dinteloorders de wens aan om deze zomer ook van een glijbaan in hun eigen zwembad te kunnen plonsen. De Stichting Dinteloord in Beweging (SDIB) heeft via acties onder de inwoners en ondernemers zelf al 28.000 euro opgehaald. 

“Al 50 jaar een waterparel”

Om tot de aanschaf van de gewenste glijbaan over te kunnen gaan, heeft SDIB de gemeente om 25.000 euro gevraagd. Dan ontbreekt er nog 8000 euro, waarvan de stichting heeft gezegd dit nog te zullen ophalen. Dat vinden Gl!, CDA en PvdA niet nodig. “Het is al sympathiek dat er zo’n bedrag is opgehaald, dan is het niet nodig om die 8000 euro ook nog uit de Dinteloordse samenleving te halen. Het zwembad is tenslotte gemeentelijk eigendom”, stelde Nadir Baali (PvdA). Jurgen Huijbregts (CDA) sloot zich hierbij aan. “De Aquadintel is al 50 jaar een waterparel in Dinteloord en dit zal een mooie boost aan het bad geven.”

“Respect hebben voor burgerinitiatief” 

Maar volgens de Volkspartij gaat dat niet ver genoeg. Ad van Elzakker stelde in zijn betoog dat het hele bedrag, ongeveer 65.000 euro, door de gemeente moet worden betaald onder het mom van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. D66 was ook fel over de kwestie en vindt dat het beschikbare budget verdeeld moet worden over de twee zwembaden. “Het geld dat de SDIB heeft opgehaald kunnen ze besteden aan hun andere goede doelen”, aldus Tim Huisman. 

Maar volgens wethouder Wilma Baartmans worden de twee glijbanen ten onrechte met elkaar vergeleken. “Voor de versleten glijbaan van de Meermin is geld gereserveerd in de begroting. Bij de Aquadintel gaat het om een burgerinitiatief waar wij juist respect voor hebben en wat we willen ondersteunen. Als wij de regie weer gaan terugpakken draagt dat niet bij aan de burgerparticipatie.”

“Straks staat iedereen hier op de stoep”

Volgens Nicky Broos (VVD) wordt een totaal verkeerde weg ingeslagen als de gemeente gaat opdraaien voor de kosten van de glijbaan. “Alle lof voor dit initiatief, maar als wij de kosten gaan dragen, staan binnenkort alle kernen op stoep om geld voor een zwembad te vragen. Bovendien wringt er iets in dit voorstel van het college, want er hoeft maar één bezwaar op dit plan te komen en dan wordt een mooi initiatief in de kiem gesmoord. Dan heeft u de Dinteloorders iets uit te leggen.”

Volgens de wethouder is het streven om de glijbaan te plaatsen voor het begin van het seizoen, maar als dit niet gehaald wordt dan zal het zwembad gesloten worden op drie minder mooie dagen. “Het is afgesproken dat het in ieder geval dit jubileumjaar zal gebeuren.”

De gemeenteraad moet op 20 februari definitief een besluit nemen over het voorstel.

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl