Afbeelding
zaterdag 7 september 2019, 15:00

Gezinshuis ‘De Zandhoek’ neemt intrek in klooster Welberg

WELBERG – Eenzaam hangt het beeld van de heilige Sint Franciscus aan de gevel van het voormalige klooster van Welberg. Sinds de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen (SDW) er vertrok, staat het grote pand aan de Kapelaan Kockstraat er stil en verlaten bij. Vanaf december komt daar verandering in. Dan zullen werklui er drie maanden lang de talloze deuren plat lopen ter voorbereiding op de komst van de familie Van der Zande. ‘Familie’, want naast vader Joost (37), moeder Susanne (39) en hun zes kinderen (11, 9, 6 en 4)komen opa Peet (63) en oma  Mientje (62) van der Zande er op zolder te wonen. In maart volgend jaar verhuizen zij allemaal naar de Welberg en keert het leven terug in het klooster.

Voor Joost en Susanne is het terug van weggeweest, want allebei werkten zij in het verleden als pedagogisch medewerkers in het toenmalig gezinsvervangend huis. Sterker nog, het is de plek waar de vonk van de liefde tussen hen beide oversprong. Inmiddels is het stel veertien jaar en zes kinderen verder. Drie van de telgen zijn 100% biologisch Van der Zande-materiaal, de andere drie maken als pleegkinderen voor de volle 100% deel uit van het gezin maar zijn geboren uit andere samenstellingen.Het geheel vormt gezinshuis ‘De Zandhoek’. “Een gezinshuis houdt het midden tussen een pleeggezin en een behandel-leefgroep,” legt het echtpaar uit. “De gezinshuisouders hebben een professionele achtergrond en de kinderen komen binnen met een wat zwaardere rugzak.” Susanne staat fulltime in dienst van het gezinshuis, Joost heeft daarnaast nog een baan als  multi-systeemtherapeut bij ‘De Viersprong’.

Overleven

“Toen wij eenmaal kinderen kregen, veranderden er dingen,” legt Susanne van der Zande uit hoe het zo gekomen is. “Het voelde vreemd om in het klooster met andermans kinderen aan de eettafel te zitten, terwijl je eigen kinderen bij de oppas zaten. Bovendien hebben we allebei de visie dat kinderen continuïteit en structuur nodig hebben en geen woonomgeving waar ze vier keer per dag een ander gezicht zien. Voor sommige kinderen heeft leven in een woongroep meer weg van overleven.”

Rustig aan

Een vacature bij SDW voor een Gezinshuis bracht de zaak in een stroomversnelling. Susanne en Joost hakten de knoop door en besloten hun eigen gezinshuis ‘De Zandhoek’ te beginnen. “Gewoon rustig aan met één pleegkind dachten we,” blikt Joost terug. “De eerste plaatsing was echter voor twee halfbroertjes. Die wilden we absoluut niet uit elkaar halen en dus hebben we besloten ze allebei in huis te nemen.” Later kwam daar nog een derde knul bij en daarmee was het gezinshuis voorlopig compleet.

Fijne locatie

Voorlopig, want de verhuizing naar het klooster biedt kansen. Susanne: “Niet zozeer voor ons basisgezin zoals we dat nu hebben. Misschien dat mettertijd er nog één kindje bij komt, maar meer niet. We zien echter wel kansen voor crisisopvang en de mogelijkheid om een fijne locatie te bieden waar biologische ouders en hun kinderen die in pleeggezinnen zitten elkaar kunnen ontmoeten. Daar is veel behoefte aan. Nu gebeuren dit soort bezoeken vaak op een kantoor van een jeugdzorgaanbieder en is ons inziens alles behalve wenselijk.”

Prettig idee

Het nieuwe huis biedt meer ook kansen voor de oudere generatie. “Ik heb altijd gezegd dat wanneer het klooster beschikbaar zou komen, ik er voor zou gaan,” vertelt Joost. “Mijn moeder zei ‘als jij het koopt, kom ik op zolder wonen’.”
Zo gezegd, zo gedaan. ‘Op zolder wonen’, is alles behalve behelpen want de grootouders krijgen er de beschikking over een eigen opgang naar een zeer riant bemeten appartement dat van alle gemakken wordt voorzien. Op de begane grond, in de ontmoetingsruimte, heeft Mientje van der Zande de mogelijkheid om haar gastouderopvang voor te zetten. Verder zullen beide gezinnen hun eigen leven leiden. Joost: “Mijn ouders zullen vast en zeker wel eens bijspringen, dat doen ze nu ook. Maar ik vind het een prettig idee dat wanneer zij ooit zelf hulpbehoevender worden, wij ook vlakbij zijn om hen te helpen.”

Foto: Joost en Susanne van der Zande hopen in maart 2020 hun intrek te nemen in het klooster van de Welberg. Samen met hun zes kinderen en opa Peet en oma Mientje van der Zande.
Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant