Gezien de reacties goede deelname verwacht aan de Bevrijdingsmars

DINTELOORD – “We hebben via de Brabantse Wal evenementen al lange tijd aandacht gevraagd voor onze Bevrijdingsmars. En we kregen uit verschillende hoeken al heel wat positieve reacties. Daarom verwachten we een goede belangstelling voor deze bijzondere wandeltocht”, zo laat Erica Verhagen van Suikerstad Sportief – de organisator – desgevraagd weten. Morgen, zaterdag 28 september gaat de Bevrijdingsmars van start.

Dat gebeurt tussen 7:00 en 8:00 uur vanuit Ossendrecht waar de wandelaars voor de afstand 44 kilometer bij de Volksabdij aan hun tocht beginnen. Er kan ook een kortere afstand worden gelopen, maar dan dient in Halsteren bij Fort Roovere te worden gestart.
“Het is een bijzondere route, die langs alle locaties in onze streek gaat die een rol hebben gespeeld in de ‘Slag om de Schelde’. De tocht is een eerbetoon aan de gevallenen van het Eerste Canadese legerkorps waarin voornamelijk Canadese, Britse en Poolse militairen voor onze bevrijding streden. En eveneens een eerbetoon aan de omgekomen burgers uit dit gebied”, aldus Erica Verhagen.

Door de bossen

In Ossendrecht wordt vanuit restaurant De Blauwe Pauw gestart. Wandelaars worden verzocht om te parkeren op de parkeerplaats van de Volksabdij. Via het centrum van Hoogerheide en de bossen van Bergen op Zoom wordt de eerste rustpost bij Stay Okay aangedaan. Daarna voert de tocht naar de Canadese en Britse begraafplaats waar het Dilemma Doolhof de aandacht krijgt. Vervolgens gaat het door de bossen naar De Schaft bij Fort Roovere.

Startpunt van de 24 kilometer

Dit is meteen ook het startpunt voor wandelaars die de tocht van 24 kilometer lopen. Het oorlogsmonument bij het Pottersbosje bij Moerstraten is het volgende gedenkpunt. Vandaaruit gaat de wandeling naar de Canadezenweg op Welberg. Het Landjuweel is de derde rustplaats en daar krijgt onder meer het ‘Lint van Klaprozen op de Brabantse Wal’ de aandacht. De deelnemers aan de tocht wandelen naar het Klokmonument en komen via de Welberg terecht in het Steenbergse stadpark waar het propeller monument voor Gibson en Warwick staat en de tocht gaat verder naar restaurant De Watertoren, de vierde rustplaats. De wandelaars kunnen langs de graven van Gibson en Warwick richting Dinteloord. In het Dorpshuis is daar tenslotte het eindpunt.

Wings for Victory

Als het weer dit toelaat, krijgt de wandeltocht een fly over van twee vliegtuigen van ‘Wings for Victory’.
De Bevrijdingsmars is georganiseerd door het bestuur van Stichting Suikerstad Sportief: Albert Vlamings (voorzitter), Margot Testers (penningmeester), Erica Verhagen (secretaris), Charles Hagenaars en nieuwkomer Thea Ammerdorffer. Overigens laat Suikerstad Sportief weten dat men ook voor toekomstige activiteiten altijd een helpende hand kan gebruiken. Dus wie zich geroepen voelt is van harte welkom.