Gezellige drukte op Kruislandse jaarmarkt

KRUISLAND – Bezoekers van de jaarmarkt in Kruisland hebben deze zondag – 10 september – gezellig kunnen slenteren langs de vele kramen, bij het gereedschaps- en ambachtsmuseum een kijkje kunnen nemen of gewoon lekker een biertje kunnen drinken op het terras. Voor jong en oud was het genieten geblazen op misschien wel een van de laatste zonnige nazomerdagen.

Een aantal dweilbands zorgden aan het begin van de jaarmarkt al voor de nodige gezelligheid, en om 15:00 uur begon traditiegetrouw het entertainment verzorgd door De Commerce. Duo Eigenwijs mocht daarbij het spits afbijten. Het bedienend personeel liep af en aan om het publiek van drankjes te voorzien. “Het terras loopt altijd in de loop van de middag vol op zo’n dag. Vorig jaar was het wel iets drukker, maar toen was het mooier weer. Dit jaar hebben we voor de kinderen wat extra’s gedaan met ballonenclowns op het plein”, aldus Edwin Maas van De Commerce.

Kinderstraat

Voor de kinderen stond er ook een groot springkussen op het marktplein. De allerkleinsten mochten hun spulletjes verkopen in de Graaf Engelbrechtstraat, voor de gelegenheid omgedoopt tot kinderstraat. Daar werd door de Kruislandse jeugd dankbaar gebruik van gemaakt. De 11-jarige Thomas Broos zit er vanaf de start van de vrijmarkt en heeft inmiddels al zo’n 40 euro verdiend. “Het gaat best goed”, vertelt hij terwijl hij weer een euro in ontvangst neemt. “Vooral de zakjes walnoten die uit onze eigen tuin komen, lopen goed”.

Even verderop is een geïmproviseerde kapsalon gemaakt waar kinderen een gekleurde veer in hun haar kunnen laten zetten. Moeder Jacomijn Bras is er druk mee bezig samen met haar dochter Roos. “We zagen dit afgelopen zomer op de camping en vonden het wel een leuke manier om wat te verdienen. We hebben wat geïnvesteerd in de spulletjes en nu loopt het aardig”. Ze legt de laatste hand aan een gekleurde veer in het haar van een jongetje. “Zo Mika, nu ben je de stoerste jongen van Kruisland!”, lacht ze.

Modelmachines

Naast de kramen met verschillende koopwaren en de vrijmarkt kon het publiek ook binnenlopen bij Ambachts- en Gereedschapmuseum De Holle Roffel. Zowel binnen als buiten stonden allerlei modelmachines tentoongesteld die in werking waren. Bij de exemplaren die buiten in een tent stonden opgesteld werd druk gewerkt om ze aan de praat te houden. “Deze modellen worden gestookt met echte kolen. Die moeten telkens worden bijgevuld, net als het water om de boel te laten draaien. Als het eenmaal werkt dan loopt het wel”, vertelt Arien Hasper van De Holle Roffel. Hij heeft twee jonge ‘knechtjes’ bij hem zitten om assistentie te verlenen. Stan van Berkel helpt met plezier. “Het is toch iets speciaals, van dit soort machines. En ik heb iets met techniek”.

(Door Nicole van de Donk)