Gezamenlijke ‘Leutkrant’ van de zes kernen

STRIENESTAD – POMPEDURP – DE RALDAL – ’T VOSSE-OL – PEELOOFDURP – STRIENEDURPKE – Dit jaar wordt het carnavalsfeest loodzwaar beïnvloed door de pandemie. Geen carnavalsbals, geen optochten, waar mogelijk toch nog een feest voor de kleintjes en veel zal digitaal worden gepresenteerd. Bijzonder dit jaar is de gezamenlijk samengestelde ‘Leutkrant’ die dezer dagen in de zes kernen werd verspreid. 40 Pagina’s informatie over en van de carnavalsstichtingen waar de verstokte leutvierders in elk geval nog van kunnen smullen.

De krant opent met een voorwoord van burgemeester Van den Belt onder de kop ‘De Burrie sprikt’. Prins Strienius geeft in zijn Prokullemaosie aan wat Strienestad deze karnaval kan verwachten. De Deftige Flodder en Jan Oorlog presenteren de 11 Gebooje en de 11 Verbooje. Jeugdprins Mathijs Bijlsma, Deftig Floddertje Eline Minkman, Jantje Oorlog Xem Aanraad komen aan het woord en SKS voorzitter Richard Krijnen bedankt iedereen die de Strienestadse karnaval een warm hart toedraagt.

Virusje dat nog geboren moet worden op De Raldal

Ontspanningsvereniging Welberg – verantwoordelijk voor de festiviteiten op De Raldal – roept iedereen op om toch vooral vol te houden. “Al moeten we in polonaise rond de salontafel, het virusje dat de liefde voor de leut op de Raldal eronder krijgt moet nog geboren worden”, zo stelt Stichting OVW.

Aangepast motto in Peeloofdurp

Stichting Carnaval Peeloofdurp heeft nogal wat moeten schrappen vanwege corona. Er is uiteindelijk ook gekozen voor een aangepast motto: ’t Zat er In, zo is de conclusie. Welke activiteiten alsnog door zouden kunnen gaan, voorlopig kan de stichting hier naar gissen. Ze doet een oproep aan alle inwoners van Peeloofdurp om tijdens de carnavalsdagen de Peeloof-vlag uit te hangen. Intussen focust men zich op 2022 in de hoop dat dan in elk geval groots kan worden uitgepakt. Voor de Peeloofdurpers schreef Ineke van den Bosch het lied ‘Ons Durp’ met muziek van Martie Geers en zang van Mathijs Pluijgers en de leden van Stichting Carnaval Peeloofdurp. Dit lied is te vinden op YouTube, Spotify, Instagram en Facebook.

Honderd kaarsjes

In Vosse-ol zijn ze ‘Bij d’n Erremenie’. Voorzitter Giscard van Tilburg vertelt waarom. Prinsesje Fleur doet uit de doeken wat de mooiste carnaval in haar leven was en ook jeugdpliessie Ricky, Boer Joene, Jan Keller, jeugdnarreke Carsten, Boerinneke Melledy, Prins Peer d’n Eerste en Nar Imke schrijven over hun Vosse-olse gedachten. Vosse-ol geeft aandacht aan de harmonie waarop men trots is. Semper Crescendo blaast in 2021 namelijk honderd kaarsjes uit. En de Vosse-ollers gaan zeker niet met hun handen in het haar zitten tijdens deze door corona zo getekende carnavalsviering. “U zult een carnaval 2021 beleven op een wijze waar nog lang over gesproken zal worden”, zo belooft voorzitter Giscard.

Pompedurp blijft positief

De pagina’s van Pompedurp – waar het motto ‘K zien ’t Zitte laat zien dat de Pompedurpers positief blijven – zijn fraai vorm gegeven. Voorzitter Bram van SKK geeft aan dat Pompedurp zich niet uit het veld laat slaan. Prins Jurgen, Nar Bolke, Pompier Lex, Grootste Boer Paul en de Pompeleedies richten een woordje tot de Pompedurpers. En de stichting heeft wat bijzonders in petto: naast de SKK sjaal en de SKK Vlag is er ook een SKK mondkapje. Het Pompedurps Karnavalslied ontbreekt niet, er is een terugblik op de laatste activiteiten en prijswinnaars 2020 zijn gepubliceerd. ‘Oons Jo’ heeft twee recepten voor de karnavalsliefhebbers: de Pompedurpse stoofschotel en echt Pompedurpse Chili Con Carne. Er is aandacht voor de Blef Mar Thuis Kwis en niet in de laatste plaats voor Rob Wakelkamp die de eretitel ‘Un Egte Pompedurper’ kreeg voor zijn vele verdiensten voor het Kruislands karnaval.

Beelden bij dit artikel