Gewoon Lokaal! winnaar Gemeenteraadsverkiezingen

STEENBERGEN – Zelf voorspelde de Volkspartij voorafgaand aan de Gemeenteraadsverkiezingen een monsterzege van 7 á 8 zetels. Dat bleek aan het eind van een lange, spannende verkiezingsavond een iets te positieve voorstelling van zaken te zijn. Dat neemt niet weg dat deze partij een mooie winst behaalde ten opzichte van vorige verkiezingen. In de komende periode bezet de Volkspartij vijf zetels en dat zijn er twee meer dan de afgelopen vier jaar het geval was. Gewoon Lokaal! blijft echter de grootste partij, boekte bij een meerderheid van de stembureaus de meeste winst en gaat daarmee van vier naar zes zetels. Dit alles nog onder voorbehoud, want morgen en vrijdag wordt het definitieve aantal zetels vastgesteld.

De grootste winnaar van deze editie van de Gemeenteraadsverkiezingen is echter de gemeente zelf die met de campagne Heel Steenbergen Stemt aanmerkelijk meer kiezers naar de stembus trok dan vier jaar geleden.

Bezem blijft in de kast

De nieuwe partij Steenbergen in Beeld kan de beloofde nieuwe bezems in de kast houden want de partij wist onvoldoende stemmen binnen te halen om de kiesdrempel te halen. De partij voelde de bui waarschijnlijk al hangen en nam niet de moeite om deze avond naar het gemeentehuis af te reizen.

VVD behoudt aantal zetels

De VVD  behoudt volgens de voorlopige uitslag de drie zetels waar de partij de afgelopen periode mee regeerde. Lijsttrekker Kees Gommeren: “We zijn blij dat we overeind gebleven zijn in het geweld van de lokale partijen.” 

PvdA krijgt de klappen

De PvdA heeft landelijk de wind al flink tegen en met alle perikelen van de afgelopen periode binnen de lokale fractie was er bij de kiezer een duidelijk een gebrek aan vertrouwen. De partij kwam uiteindelijk op 1 zetel.

Verwacht verlies voor D66 bleef uit

Het door critici bedachte verlies van D66 – vanwege de commotie rond het vertrokken raadslid Hanneke Somers-Neutkens en de terugkeer van voormalig wethouder Van den Bosch – viel mee. De partij leverde uiteindelijk wel een zetel in maar blijft met twee stevige zetels toch goed vertegenwoordigd in de raad. Daarbij de kanttekening dat in 2014 D66 de derde raadszetel mede te danken had aan de restzetel uit de lijstverbinding met Steenbergen Anders.

CDA voorlopig twee zetels

Het CDA heeft volgens de voorlopige uitslag 2 zetels en hoopt op een restzetel. “We liggen daarbij wat voor op D66”, zo liet wethouder Cor van Geel in de loop van de avond weten. Donderdagochtend wordt bekend naar welke partij de restzetels gaan. Het CDA heeft stevig campagne gevoerd en heeft bij de eerste zes kandidaten op de kieslijst maar liefst vier nieuwe gezichten.