Gewoon Lokaal! stelt vragen over buitenzwembaden

STEENBERGEN – De fractie van Gewoon Lokaal! heeft het college van B&W om een beknopte update gevraagd over de voorbereidingen richting openstelling van de gemeentelijke zwembaden De Meermin en Aquadintel. De partij heeft vooral vragen over de drie weken voorbereidingstijd die de baden nodig hebben, mocht er groen licht komen dat de zwembaden hun deuren mogen openen. 

Raadslid Jan Veraart begint door te stellen dat Gewoon Lokaal! goed begrijpt dat de zwembaden vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, nog niet open kunnen. Veiligheid en gezondheid voor alles.

“Een volledig normale, reguliere openstelling zal wellicht nog het gehele zwemseizoen 2020 onmogelijk blijken. Maar een gedeeltelijke openstelling, onder nog te bepalen voorwaarden, lijkt ons op een gegeven moment denkbaar. Denk aan mensen die baantjes willen trekken, en prima zelf afstand van elkaar kunnen houden. En wellicht ontstaan er op korte termijn ook al mogelijkheden voor peuters en kinderen, voor wie de onderlinge afstandsbepaling van het RIVM van 1,5 meter niet strikt geldt?

Onze vragen richten zich op nut en noodzaak van die voorbereidingstijd; en dat nog NA het tijdstip waarop het RIVM / het overheidsbeleid goedkeuring heeft verleend aan het openstellen van onze buitenbaden.

Drie weken voorbereidingstijd lijkt Gewoon Lokaal! aan de zeer lange kant.

  • Hoe kunnen we die termijn inkorten? En ook: kunnen de voorbereidingen zonder onnodig energieverbruik nu al worden opgestart?
  • Zijn de baden al gevuld, kunnen ze worden afgedekt tijdens koude nachten en eventueel zonloze dagen?
  • Zolang geen openingsdatum bekend is lijkt het ons kostenbesparend en duurzaam om überhaupt geen aardgas te gebruiken voor het verwarmen. Maar met de huidige extreme hoeveelheid zonuren kunnen de baden nu toch al worden opgewarmd, direct en/of met de zonnecollectoren? Andere buitenbaden in Nederland lukt dat ook.
  • Welke ‘juiste’ watertemperatuur hanteert u voordat de baden worden opengesteld? Is het mogelijk de baden al een paar graden “eerder” open te stellen ?
  • Zijn er met het oog op virusbestrijding mogelijkheden om de desinfecterende toevoegingen aan het zwemwater verder te optimaliseren?