Gewoon Lokaal! bijt zich vast in Fort Henricus

STEENBERGEN – Het geduld richting wethouder Petra Lepolder wat betreft Fort Henricus begint bij Gewoon Lokaal! op te raken. Dat bleek maandag tijdens de oordeelvormende vergadering waar Gewoon Lokaal!-raadslid Dasja Abresch de wethouder opnieuw confronteerde met de in haar ogen trage aanpak. Abresch vindt dat de wethouder kansen om de loodsen op het terrein bij het Fort aan een lokale ondernemer te verkopen, laat liggen. “Stop met al die onderzoeken en pak de koe bij de horens, huppetee!”, stelde Abresch. 

Afgelopen juli diende Gewoon Lokaal! een motie in die, op de VVD na, raadsbreed werd ondersteund. De strekking van de motie was dat de wethouder zo snel mogelijk met de geïnteresseerde lokale ondernemers rond de tafel moest gaan zitten om te voorkomen dat ze hun heil elders gingen zoeken. Het ging dan bijvoorbeeld om een partij die mogelijkheden zag voor een bierbrouwerij. Het college liet echter weten dat niet zomaar te kunnen doen vanwege de regels die er zijn wat betreft de aanbesteding.  

Vertrouwen terugkrijgen

Maar Abresch vindt dat de wethouder de invulling van de loodsen zonder overleg heeft “opgetuigd” in het plan Waterpoort en dat het daardoor een langdurig en ingewikkeld verhaal wordt. “Maar het is ook een complexe zaak. We hebben met verschillende partijen te maken in dat gebied. We zitten in een traject waar we de stappen in de juiste volgorde dienen te zetten”, zo klonk de verdediging van Lepolder.

Wat Gewoon Lokaal! nu ten eerste verlangt, is dat de wethouder in gesprek gaat met de lokale ondernemers om te zorgen dat ze het vertrouwen weer terugkrijgen. Dat gaat dan voornamelijk over de partijen die niet hebben meegedaan met de marktconsultatie die inmiddels is afgerond. “Wij stellen niet dat deze mensen per se op die plek terecht moeten komen, maar we hopen wel dat ze op korte termijn een goed gesprek met u hebben gehad.” De wethouder kon toezeggen dat ze zich daarvoor ging inzetten. 

Boy Sluiters van de Volkspartij deed een steunbetuiging door een duidelijke wens uit te spreken. “We vragen de wethouder om met deze ondernemer te gaan praten. Er is geen gemeente in de omgeving die een bierbrouwerij heeft. We kunnen Steenbergen hiermee op de kaart zetten.”

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl