Afbeelding
maandag 21 september 2020, 08:00

Gesneuvelde vliegeniers herdacht aan Benedensas

DINTELOORD – Gistermiddag hield de Stichting Studie Dinteloord een herdenkingsbijeenkomst ter ere van de vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden op Dinteloords grondgebied. De korte ceremonie vond plaats bij de infopanelen en maquette aan het Benedensas die de stichting vorig jaar realiseerde ter nagedachtenis aan deze dertig mannen.

Stichting studie Dinteloord doet onderzoek naar de luchtoorlog en andere gebeurtenissen tijdens WOII in Dinteloord en omgeving. De panelen en de plaquette werden vorig jaar geplaatst als onderdeel van de activiteiten rond de herdenking van 75 jaar bevrijding. Het was een bijzonder moment met name vanwege de aanwezigheid van de familie van één van de omgekomen vliegeniers, Donald Lawry.

Kort samenzijn

Het eerbetoon betekende tevens de geboorte van een nieuwe traditie in de vorm van een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst aan het Benedensas. Vanwege de coronamaatregelen was het deze tweede keer een zeer kort samenzijn. Na het leggen van de bloemen door loco-burgemeester Wilma Baartmans en andere belangstellenden, volgde een minuut stilte, beëindigd door ‘The last post’ vertolkt door trompettist Stanley van Aken.

Albert Vlamings

Na afloop blikte Peter Kop, voorzitter van de Stichting studie Dinteloord, terug op een moeilijk jaar. Niet alleen vanwege de bekende spelbreker corona, maar vooral vanwege het plotseling overlijden van de secretaris van de club, Albert Vlamings. “De functie is inmiddels weer ingevuld, maar het gemis van Albert zal nog lang voelbaar blijven,” aldus Kop.

B24 Bergen

Ondanks de tegenslagen heeft de stichting zich het afgelopen jaar toch met diverse missies beziggehouden. Onder meer met het vervolg van de speurtocht naar de B24 ‘Ginnie’ die op 22 februari 1944 ergens in de Dintelse Gorzen stortte. “Het vinden en bergen van die kist, zou een hoogtepunt betekenen voor onze stichting,” aldus de voorzitter. Vermoedelijk bevinden de lichamen van negen van de tien bemanningsleden zich nog altijd in de restanten van de Ginnie. Onder hen is ook de eerdergenoemde Donald Lawry. Het lichaam van het tiende bemanningslid, sergeant Richard C. Anderson, spoelde kort na de crash aan op het Dintelsas.

Struikelstenen

Stichting Studie Dinteloord verlegt de focus ook steeds vaker van de luchtoorlog naar de gebeurtenissen op de grond gedurende de oorlogsdagen. “We hebben voorzichtig het plan opgevat om de burgerslachtoffers van Dinteloord te herdenken met zogenaamde struikelstenen,” weet Peter Kop te vertellen. Struikelstenen zijn een bekend fenomeen in plaatsen met slachtoffers onder de Joodse gemeenschap. Zij markeren de locatie waar Joodse mensen woonden die niet terugkeerden van de kampen.  In Dinteloord zal een soortgelijk idee gebruikt worden om de vijftig burgerslachtoffers te herdenken die vielen tijdens bevrijding van Dinteloord op 4 en 5 november 1944. Zij sneuvelden tijdens hevige bombardementen door de geallieerden die, onterecht, van mening waren dat de Duitsers zich verschanst hadden in het dorp.

Voor meer info over de Stichting Studie Dinteloord: www.studiedinteloord.com.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant