Geslaagd Passieconcert kamerkoor Sasso Montanari

STEENBERGEN – Onder leiding van dirigent Janno den Engelman organiseerde Kamerkoor Sasso Montanari afgelopen zondagmiddag een Passieconcert in de Ned. Hervormde kerk. Voor het goed opgekomen publiek werden een aantal klassieke koorwerken ten gehore gebracht. Het koor zong zowel a capella als met begeleiding van een ‘ad hoc’ samengesteld strijkersensemble en het door Patrick Goverde bespeelde kistorgel.

Het kamerkoor opende a capella met twee Anthems van Henry Purcell. Daarna werd met orkest en orgel het onvolprezen Ave Verum Corpus van Mozart uitgevoerd, waarmee de trent voor dit concert gezet was.
Dat het koor geen moeilijke werken uit de weg gaat, bleek ook deze middag. Met name het 'Misericordias Domino' van Mozart en de cantate 'Christe, du Lamm Gottes' van Mendelssohn-Bartholdy zijn beide composities waar zowel voor het koor als het orkest de nodige technische kunde en concentratie wordt vereist. Ondersteund door de warme klanken van het strijkersensemble werden beide composities prachtig uitgevoerd.

A Capella

Ook a capella kwam het koor goed uit de verf. De mooie koorklank van het kamerkoor was vooral bij deze a capella stukken goed te horen. De motetten van Anton Bruckner, Michael Haydn en Joseph Rheinberger waren voor deze passietijd een goede keuze, het koor beleefde er zichtbaar plezier aan.
Onder begeleiding van Patrick Goverde op het kistorgel werd ook de Missa Tempora Quadragesima van Michel Haydn uitgevoerd. Een mis die speciaal voor de passietijd werd geschreven, maar die verre van weemoedig klinkt, integendeel, de Mis ademt een bijna opgetogen sfeer uit.  En opgetogen waren ook de toeschouwers die onder het genot van een drankje nog een tijdje bleven napraten over dit sfeervolle concert.

Door: Mart van Aalst