Geschiedenis van De Heen komt tot leven in aanloop naar jubileum

DE HEEN – Over de toekomst van het dorp wordt komende maandagavond een stevige boom opgezet. De geschiedenis kwam vanmiddag in gemeenschapshuis De Stelle tot leven tijdens de inloopmiddag van de stichting 400 jaar De Heen.

In het dorpshuis waren oude gereedschappen en gebruiksvoorwerpen te zien en trok met name een tafel vol foto’s uit het verleden de aandacht van de belangstellenden. ‘Kijk, dat is mijn moeder’ en ‘Oh, dat is die en die’, klonk het bij herhaling.

De genoemde namen werden meteen genoteerd door leden van de jubileumstichting, die zoveel mogelijk informatie over de historie van De Heen proberen te verzamelen, om volgend jaar een expositie te kunnen organiseren. Waar en wanneer die precies wordt gehouden zijn, staat nog niet vast.

Duidelijk is al wel het 400-jarig bestaan voornamelijk wordt gevierd met een ‘Heense boerenmarkt’ op 14 juni. Het haventje, De Uitwijk en het Benedensas zijn in beeld als locaties voor de feestelijkheden.

Bezoekers van de inloopmiddag konden aangeven of zij actief willen meedoen aan de jubileumdag en of zij behoefte hebben aan nog meer activiteiten rondom het 400-jarig bestaan. De stichting probeerde bovendien T-shirts, wijn (Heense Slobber) en speciale glazen aan de man te brengen, teneinde inkomsten te genereren voor het dorpsjubileum.

Antieke vlag

Met hetzelfde doel heeft de organisatie ook een schutterijvlag na laten maken, waarop het jaartal 1614 en de tekst ‘Den Segel van ’t Hoghediep’ prijken. Het ‘oprichtingsjaar’ dus van De Heen, dat in vroeger tijden ook wel werd aangeduid als ’t Hoghediep. De originele vlag is in particulier bezit en bevindt zich in Zeeuws-Vlaanderen. De stichting hoopt het antieke dundoek volgend jaar in bruikleen te krijgen, zodat het tentoongesteld kan worden in het jarige dorp.

Meer informatie over het 400-jarig bestaan van De Heen is te vinden op http://stichtingdeheen400jaar.nl