Gemoederen tot bedaren gebracht

STEENBERGEN – De actiegroep ‘GeenAzcinStb’ heeft bij nader inzien besloten vanavond geen protest te houden bij de gemeenteraadsvergadering. Wel hebben de betrokkenen de uitnodiging van burgemeester Ruud van den Belt aanvaard om het gesprek met hem aan te gaan over de voorgenomen huisvesting van statushouders in nieuw te bouwen sociale huurappartementen op Buiten de Veste. Gisteren sprak de burgemeester, die actief op zoek is gegaan naar de tegenstanders, al met één van hen.

Naar aanleiding van het aangekondigde protest op Facebook, probeerde Van den Belt via dit sociale medium contact te leggen met de groep. Omdat reactie uitbleef, toog hij gisteren hoogstpersoonlijk naar basisschool Maria Regina, waar hij mensen aansprak met de vraag hoe zij over het bouwproject denken en wat zij ervan vinden dat maximaal eenderde van de veertig woningen voor de huisvesting van statushouders wordt bestemd. Ter plekke trof hij ook één van de actievoerders.

'Ik accepteer niet dat Steenbergen wéér wordt gebruikt als knuppel om mee te slaan'

,,Ik heb uitgelegd hoe de vork in de steel zit en nogmaals gevraagd om het gesprek met ons aan te gaan. Die uitnodiging is nu geaccepteerd. Iedereen mag zijn mening hebben, maar iedereen zal zich ook aan de regels moeten houden. Ik ben burgemeester van alle Steenbergenaren, maar ik kan niet accepteren dat Steenbergen wéér wordt gebruikt als een knuppel om mee te slaan.’’ Van den Belt spreekt van een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de vlam niet opnieuw in de pan slaat.

'Gesprek afwachten en verder verdiepen in de kwestie voordat we onze vervolgstappen bepalen'

Het persoonlijke contact met de burgemeester is volgens Mattie Voorbraak van ‘GeenAzcinStb’ niet de directe reden om het protest van vanavond af te blazen. ,,Ons is duidelijk geworden dat het onderwerp vanavond niet op de agenda van de raadsvergadering staat. We wachten nu eerst het gesprek af, dat we hopelijk begin volgende week kunnen voeren met de burgemeester, en gaan ons verder in de kwestie verdiepen voordat we onze vervolgstappen bepalen. ,,De manier waarop dit plan – via via – bekend is geworden, bevalt ons niet. En het is volgens ons ook tegen de gemaakte afspraken in, want de statushouders zouden veel meer verspreid over de gemeente worden gehuisvest.’’