Gemeenteraadsleden nemen kijkje in de wijk

STEENBERGEN/WELBERG – De gemeenteraad wil graag in contact komen met inwoners om te horen wat hen bezighoudt. Afgelopen zaterdag voegden zij daarom de daad bij het woord door tijdens het jaarlijkse kernbezoek rond te lopen in Steenbergen-Noord en Welberg. Zo hoorden ze dat verkeersveiligheid een belangrijk thema blijft, maar achterstallig onderhoud is voor Steenbergenaren ook een doorn in het oog. Dat gaat in Noord om het openbaar groen en de vervallen vissteigers.

Alida Zoon, woonachtig aan de Vriezendijk, wist niet dat de raadsleden vandaag langs zouden komen, maar ze is er vlug voor naar buitengekomen. Al twee jaar lang kijkt ze vanuit haar huis tegen ijzeren hekken aan die om de vissteiger zijn geplaatst. Het houten hekwerk van de steigers is verrot, maar er is binnen de gemeente nu geen budget om ze te vervangen. Uit veiligheidsoogpunt staan er hekken voor, wat het geheel een trieste aanblik geeft. “Ik heb er al 1,5 jaar contact over met de gemeente. Soms krijg ik antwoord, en soms niet. Dit noem ik gewoon nalatigheid. Ik snoei mijn heg nu expres maar niet, want dan zie ik het in ieder niet”, zo vertelt ze aan de raadsleden. Ook burgemeester Ruud van den Belt luistert mee en zegt dat hij het waardeert dat ze de moeite heeft genomen om haar verhaal te doen. 

Bomen Krommeweg aangetast

Volgens Jacq van Kaam, lid van de Stadsraad, is het een kwestie van keuzes maken. “De ambtenaren die het openbaar groen verzorgen, vinden het ook niet leuk dat ze niet alle bomen kunnen verzorgen zoals ze zouden willen. Maar er is simpelweg te weinig tijd en financiën beschikbaar. Dat heeft gevolgen voor de uitstraling in de buurt.” Van Kaam wijst langs de Krommeweg de esdoorns aan die zijn aangetast door roetschors. “De oorzaak kan het warme weer zijn, maar de strakke touwen die vanwege de survivalrun er omheen zijn gebonden, hebben ze geen goed gedaan. Voor een dagje is dat niet erg, maar die attributen worden er al zes weken van tevoren ingehangen.”

Vegen ons suf 

Ook in Steenbergen-Noord, in de straat Rietveen, gaat het verder over bomen, maar dan vooral wat er afwaait. Ee bewoner (liever zonder naam) deelt zijn ergernis over het groenbeheer. “Zijn wij als bewoners verantwoordelijk om de straten hier schoon te houden of is de gemeente dat? Wij vegen ons hier suf om alle bladeren en ander groen op te ruimen, maar ik vind dat de gemeente hierin ook een taak heeft. Als je een groene wijk wil hebben, zal je ook moeten investeren in onderhoud.” Hij is blij dat hij deze zaterdagochtend zijn verhaal kwijt kan.

Goede impuls voor de Welberg

De raadsleden zijn het er allemaal over eens dat zo’n rondgang in de wijk veel laagdrempeliger is dan een bijeenkomst in een zaaltje. Dat geldt ook voor het kernbezoek ’s middags op de Welberg. Het hart van het dorp staat aan de vooravond van een complete metamorfose, met een opgeknapt dorpshuis, een herinrichting van het plein en de komst van een nieuwe woonwijk. Bij het nu nog braakliggende terrein vertelt Ilja Bos van de Dorpsraad dat het een goede impuls voor Welberg is. “Het zal er een stuk levendiger door worden. En het is voor de sociale controle goed dat er huizen gebouwd gaan worden want nu vind je hier de wietzakjes in het gras. De Corneliuskerk wacht helaas nog steeds op een nieuwe eigenaar, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Zoals het er nu naar uitziet is de laatste potentiële koper toch afgehaakt. Dat is jammer omdat de kerk zelf en de omgeving dan verpaupert”, zegt Bos. 

Ook de andere kernen kunnen een bezoekje van de gemeenteraad verwachten. Op 12 oktober zijn Nieuw-Vossemeer en De Heen aan de beurt. Op 19 oktober Kruisland en Dinteloord. Iedereen die wil kan de hele route meelopen of aanhaken bij de verschillende tussenstops. Meer informatie is te vinden op de site van de gemeente. 

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl