Gemeenteraad ziet kansen in nieuw beleid ISD

STEENBERGEN – Er waait een welkome frisse wind door de organisatie van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Brabantse Wal. Dat kunnen de meeste fracties in de gemeenteraad wel waarderen, zo bleek maandagavond tijdens de oordeelvormende vergadering waar de nieuwe visie werd besproken. Het bestuur van de ISD wil voornamelijk de groep mensen met een uitkering die het moeilijkst aan het werk komt, in beweging krijgen. “In het zogenaamde ‘granieten bestand’ zitten mensen die soms al vier jaar niet opgeroepen zijn. Dat kan gewoon niet meer”, aldus wethouder Koos Krook. 

Bij D66 ontstond het gevoel dat er wellicht een heksenjacht gevoerd gaat worden tegen deze doelgroep, maar dat sprak de wethouder tegen. “Het gaat er juist om dat we deze mensen serieus nemen. De klanten van de ISD zijn ingedeeld in drie doelgroepen: A, B en C. Het zijn vooral de mensen uit categorie A die snel doorstromen naar een baan, maar we zijn de afgelopen jaren de grip op groep C een beetje kwijtgeraakt. Dat moet veranderen. Als werken niet direct lukt zou vrijwilligerswerk een optie kunnen zijn. Dat gaat het beste bij lokale instanties zoals bijvoorbeeld de kringloop of zorgboerderij.”

Niemand tussen wal en schip

Het waren juist die cijfers van de verschillende doelgroepen waar Gewoon Lokaal! van is geschrokken. “De klanten uit de A-groep vormen maar 7 procent van het totaal. Dat betekent dat 93 procent van de klanten is kwijtgeraakt. Die frisse wind is dus hard nodig om te zorgen dat er geen mensen tussen wal en schip raken. We hebben vernomen dat er ook jongeren thuis achter de geraniums zitten. Dat mag natuurlijk niet”, aldus Dasja Abresch (GL!).

Juiste baan bij de juiste persoon

Om de nieuwe doelstellingen van het ISD-beleid ‘werken en meedoen’ te bereiken, zal de bezuiniging van bijna zeven ton die gepland stond voor de ISD Brabantse Wal, moeten komen te vervallen. Volgens de beraming zal er onder andere geïnvesteerd moeten worden in een ICT-systeem dat klanten beter kan koppelen aan de juiste baan. Daar hangt een prijskaartje van 150.000 euro aan. “Dat is een pittig bedrag, en wij vragen ons af of dat wel bij de ISD hoort te liggen”, vroeg raadslid Jurgen Huijbregts namens het CDA. Volgens de wethouder is dat nieuwe matchingsysteem echt nodig omdat het voorheen te globaal was en vindt er goede afstemming met de andere partijen binnen het sociale domein plaats.

“Zachte druk mag best”

Vanuit de PvdA kwamen er complimenten voor de stijgende lijn die is ingezet. Wel was er een verzoek om cijfers te krijgen die weergeven hoe het staat met de klantvriendelijkheid binnen de ISD. “Er bereiken ons namelijk geluiden dat niet alle klanten zo vriendelijk behandeld worden”, zo stelde Nadir Baali. Ook kritische geluiden van Loes Baselier (D66). “Het lijkt wel of we het wiel opnieuw gaan uitvinden. Het gaat er bij ons niet in dat we deze mensen niet goed in beeld hebben.”

De VVD stak echter de loftrompet over het nieuwe beleid. “Het stuk is doordrenkt van het uitgangspunt dat iedereen gaat meedoen. Daar mag best wat zachte druk op worden gezet. Maar ik ben het wel eens met de opmerking van Gewoon Lokaal! dat er beter 1 euro uitgegeven kan worden aan vier mensen die gemotiveerd zijn om te gaan werken, dan 4 euro aan een onwelwillend persoon”, aldus Nicky Broos. 

Ook in de gemeenteraden van de andere deelnemende gemeenten van de Brabantse Wal, Woensdrecht en Bergen op Zoom, zullen de plannen en bijbehorende begroting binnenkort worden besproken voordat er een definitief besluit valt.  

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl