Gemeenteraad twijfelt over investering atletiekbaan

STEENBERGEN – “Je gaat toch ook geen huis bouwen op een slechte fundering?” Deze woorden van Tim Huisman (D66) staan symbool voor de discussie over de atletiekbaan die afgelopen maandag uitvoerig werd gevoerd in de gemeenteraad. De atletiekbaan op sportpark Seringenlaan dreigt inmiddels een hoofdpijndossier te worden. Al jaren zijn er problemen met de toplaag van de baan die scheuren vertoont. Elke keer wordt die bovenste laag van de baan voor duizenden euro’s opgelapt maar om over te gaan tot volledige renovatie à 1 miljoen euro, lijkt voor de meeste partijen een brug te ver.

Het is zaak dat de raad gaat kiezen tussen verschillende scenario’s die het college heeft voorgerekend. Er wordt voorgesteld om te kiezen voor een optie die samen met de Atletiekunie tot stand is gekomen. Voor ruim 4 ton wordt de baan dan weer wedstrijdgeschikt gemaakt, iets wat het nu niet is. De toplaag wordt vernieuwd door een specialistisch bedrijf en gaat dan weer ongeveer tien jaar mee. Daarna kan de toplaag niet nog een keer gerenoveerd worden en ontstaat de keuze voor complete nieuwbouw of het beëindigen van de atletiekaccommodatie. Wethouder Esther Prent is blij met het alternatief dat er nu ligt. “De onderlaag is inderdaad niet zo best, maar volgens de specialisten zorgt deze nieuwe laag voor een goed resultaat en kan sportvereniging Diomedon weer vooruit.”

D66: “Stop met geld verkwanselen”

Maar bij oppositiepartijen PvdA en D66 rijst de vraag waarom er telkens maar geld wordt gestoken in het oplappen van de baan waarbij nog maar de vraag is of die 10 jaar nu weer gehaald gaat worden. “Ik krijg maar geen antwoord op mijn vraag of het zinvol is om deze investering te doen terwijl de ondergrond niet in goede staat is. Er zijn zoveel scheuren gekomen in het verleden dus dat biedt weinig vertrouwen”, klonk het betoog van fractievoorzitter Nadir Baali (PvdA). D66 was nog stelliger en zegt geen geld meer te willen verkwanselen aan noodoplossingen. “Kies voor een langetermijnvisie en ga voor nieuwbouw”, aldus Tim Huisman.

Volkspartij: “Misschien is het niet de juiste locatie”

De Volkspartij denkt dat het voorkeursscenario van het college een goede tussenoplossing is.  “Voor mij gevoel is het pas gisteren dat de baan is aangelegd en toch kwamen er al snel problemen met de toplaag. We willen nu voorzichtig zijn en mocht zich er weer iets vreemds voordoen, dan moeten we onszelf misschien afvragen of dit wel de juiste locatie is voor een atletiekbaan”, zo suggereerde Ad van Elzakker.

Wethouder Koos Krook probeerde wat meer licht te schijnen op het financiële keuzeplaatje. “We verwachten niet dat we de komende tien jaar stilzitten. De begroting ziet er dan weer anders uit en misschien zijn we dan een rijkere gemeente die graag geld wil stoppen in een nieuwe baan. Of er zijn dan juist te weinig leden en besluiten we te stoppen.”

Dit lokte een uitspraak bij de PvdA uit: “Je kan wachten als gemeente tot je fantastisch wordt, of je zorgt gewoon dat je het bent.”
Gewoon Lokaal!, CDA en VVD hebben hun definitieve keus nog niet gemaakt.

Diomedon: “Beperkt ons in de ontwikkeling”

De voorzitter van Diomedon, Dorien Verweij, drukte de raadsleden op het hart dat de vereniging door dit gedoe met de baan al jaren in de ‘pauzestand’ staat. “Het beperkt ons in de ontwikkeling omdat er geen plannen kunnen worden gemaakt. We willen ons steentje bijdragen door de jeugd genoeg kansen te geven om bij ons te sporten. Wat je ook doet, die ondergrond blijft slecht. Met een compleet nieuwe baan is die discussie ten einde en kunnen we toekomstgericht aan de slag gaan binnen onze vereniging.”

[ door Nicole van de Donk ]

Foto: Een miljoen uitgeven voor een volledige renovatie van de atletiekbaan of een tussenoplossing voor tien jaar? De raad is er nog niet uit.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl