Gemeenteraad bezoekt Nieuw-Vossemeer, De Heen en Dinteloord

STEENBERGEN – Gemeenteraadsleden zijn zaterdag op kernbezoek geweest in Nieuw-Vossemeer, De Heen en Dinteloord. Alle kernen zijn nu bezocht door de gemeenteraad in haar huidige samenstelling en de raadsleden kunnen met een lijst vol ideeën en suggesties aan het werk. Verkeersoverlast staat bovenaan als meest genoemde klacht van inwoners. Iedereen was welkom om aan te schuiven tijdens de kernbezoeken, al was het overal maar een klein groepje wat daar gebruik van maakte. Voor de vertegenwoordigers van de dorpsraden was het wel een uitgelezen kans om hun stem te laten horen.

Het was een stralende dag die de burgemeester naar eigen zeggen nog positiever wilde maken door zoveel mogelijk in gesprek te gaan met inwoners. De aftrap was in ’t Wagenhuis waar een aantal Nieuw-Vossemeerders naartoe was gekomen met hun verhaal. Het bleek vooral de overlast van vrachtverkeer in bijvoorbeeld de Wenerstraat die aan de orde werd gesteld door de bewoners. Roos van Rheenen hoopt dat de gemeente wat aan de denderende vrachtwagens kan doen die inmiddels voor scheuren in haar huis hebben gezorgd en de straat onveilig maken. Ze heeft al eerder bij de gemeente aangeklopt, maar er is tot op heden niets veranderd. “Het is fijn dat je hier je verhaal kan doen, maar het is natuurlijk maar afwachten of het iets uitmaakt.”

Gevoel gehoord te zijn

Het liefste wil Van Rheenen direct antwoord op haar vraag over wanneer ze actie van de gemeente kan verwachten als het gaat om haar probleem. Maar daar moet de burgemeester het antwoord schuldig op blijven. “Ik ben hier vandaag als voorzitter van de gemeenteraad, niet als vertegenwoordiger van het college. De raadsleden nemen de kwesties mee en kunnen ze aan de orde stellen. Wijzelf als gemeente noteren alle gegevens van de aanwezige inwoners zodat we de vragen kunnen uitzoeken en contact kunnen opnemen”, aldus burgemeester Ruud van den Belt. Hij benadrukte daarbij dat hij het belangrijk vindt dat iedereen zijn zegje kan doen en dat inwoners naar huis moesten gaan met het gevoel gehoord te zijn.

Tot de enkels in het water

Ook in De Heen kwam het onderwerp verkeersveiligheid aan de orde, en ook daar werd door de raadsleden verteld dat er inmiddels een start is gemaakt met het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP), wat een oplossing moet gaan bieden voor de verkeerstechnische knelpunten in de hele gemeente Steenbergen. 

De slechte afwatering is een bekend probleem in het dorp, en voor een aantal inwoners de reden om toch maar weer aan te schuiven bij het politieke gezelschap. “De riolering kan het niet aan bij hevige regenval en het komt dus regelmatig voor dat ik tot mijn enkels in het water sta in de badkamer, en dan bedoel ik niet in de douche”, vertelt Cees Bakker. Vorig jaar was hij ook aanwezig bij het eerste kernbezoek met hetzelfde verhaal. Toch blijft hij positief. “Ik snap wel dat het niet zomaar op te lossen is voor de gemeente, ze hebben ook met ander partijen zoals de Provincie te maken. Maar als het nodig is kom ik volgend jaar gewoon weer hoor.” Piet de Jong had als voorzitter van Stichting Leefbaarheid De Heen een hele lijst met punten zoals onder bijvoorbeeld de wens om de ondergrondse afvalcontainer te verplaatsen. “Met het lijstje van vorig jaar is zeker wat gedaan en het is prettig dat er nu opnieuw naar ons wordt geluisterd. Ik ben ook blij met de opkomst van onze inwoners, want het is natuurlijk altijd maar afwachten wie er daadwerkelijk komt opdagen.”

Lijst van Dinteloord

Ook bij het laatste kernbezoek in Dinteloord had Hakim Tampoebolon namens de Dorpsraad een lijst met belangrijkste kwesties om uit te delen aan de gemeenteraadsleden. “Het is prettig om alle onderwerpen zo op papier te krijgen, dat werkt overzichtelijk voor ons”, zo complimenteerde CDA’er Jeroen Weerdenburg de Dorpsraad. Het onderwerp windmolens werd bewaard voor de ingelaste beeldvormende vergadering die binnenkort plaatsvindt. Wel werd de herinrichting van de haven en de MUZA aan de orde gebracht door aanwezige inwoners en ondernemers. Zij gaven de gemeenteraadsleden genoeg ideeën, kritiek en suggesties om voorlopig mee vooruit te kunnen.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl