Gemeenten hebben twijfels over besluit Lowys Porquin Stichting

STEENBERGEN – De onderwijswethouders van de gemeenten Steenbergen, Tholen, Woensdrecht en Bergen op Zoom vragen zich af of het besluit van de Lowys Porquin Stichting om haar scholen maandag niet te openen, in verhouding staat tot de effecten op kinderen, ouders en maatschappij. Vanmorgen hebben de wethouders deze twijfel gedeeld in een gesprek dat zij hadden met het bestuur van LPS.

Onderwijskoepel LPS liet de ouders van hun leerlingen woensdag weten niet open te zullen gaan. Een besluit dat rechtstreeks tegen het landelijk beleid ingaat. Volgens de wethouders de oorzaak van “onrust en teleurstellingen bij de kinderen” en wordt er “weer een beroep op de ouders gedaan”. De gemeenten zeggen de ontstane commotie goed te begrijpen. De wethouders waren zelf ook verrast door het besluit en hebben direct gezamenlijk contact gezocht met het bestuur van Lowys Porquin.

Juiste verhouding

De gemeenten laten in een gezamenlijk persbericht weten zich niet te willen mengen in het besluit, dat nu eenmaal een eigen verantwoordelijkheid is van LPS. De beoordeling van de (on)rechtmatigheid ervan moet beoordeeld worden door de onderwijsinspectie.

Desalniettemin waren de wethouders van mening dat zij hun twijfels en zorgen moesten delen met het bestuur van LPS. Tijdens het gesprek heeft het bestuur uitleg gegeven over de achterliggende redenen van het besluit, namelijk de zorgen over de veiligheid en onzekerheid rondom de ontwikkelingen van het coronavirus. De wethouders hebben begrip voor de lastige situatie waarin de scholen zich bevinden, maar benadrukken “ook oog te blijven houden voor de maatschappelijke impact van het besluit”.

Teleurgesteld

Wethouder Esther Prent van de gemeente Steenbergen wil de kinderen die komende week niet naar school kunnen een hart onder riem steken: “Ik hoor dat heel veel kinderen teleurgesteld zijn, dat begrijp ik heel goed. Praat er thuis over, met vrienden en in de klas. Dat lucht op. Het gaat je vast lukken om het nog even vol te houden.”

Er is afgesproken dat de Lowys Porquin Stichting de wethouders op de hoogte houdt over vervolgstappen.