“Gemeentebestuurders durf groot te denken als het om echte beleving gaat”

Megalomaan. Ik moest het woord even op zoeken. Het zal niet zo’n prettige betekenis hebben, dacht ik al wel. En ja hoor: ‘behept met grootheidswaanzin’. Dat is niet best, ik heb altijd een beetje medelijden met mensen die zichzelf boven anderen plaatsen en denken dat ze meer voorstellen. Niemand is ‘groter’ dan een ander, ook al is er verschil in vaardigheden, denkvermogen, begaafdheden en kwaliteiten.
Het woord Megalomaan werd gebruikt in de gemeenteraadsvergadering door tegenstanders van het idee om het stadpark niet alleen een beetje aan te passen maar om er werkelijk iets van te willen maken dat de bezoeker een ‘Wow’ gevoel geeft. Als voorbeeld werd genoemd de terugkeer van het Ravelijn dat vroeger op deze plek heeft gelegen.

Van de pot gerukt?
De reactie op de mededeling dat deze grap tussen de 3 en 5 miljoen zal gaan kosten is een heel begrijpelijke en ook een terechte. ‘Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt’; ‘Moeten we Bergen op Zoom achterna’, ‘Belachelijk, zoveel geld’ en zo zijn er meer reacties.

Utopie
Bij mij – ik beschouw mezelf als een gewone, bescheiden inwoner van onze gemeente – komt een herinnering naar boven: die van de toenmalige stedenbouwkundige Kuypers. Hij werd vele jaren geleden door de gemeenteraad weggehoond. Zijn plan om de Steenbergse haven en de eraan gelegen Vlietoevers voortvarend aan te pakken oogstte een storm van kritiek.
Het woord ‘Megalomaan’ viel niet – wellicht onbekend – maar een man die dergelijke plannen bedacht, leed kennelijk toch wel aan grootheidswaanzin. Die moest weg. Wat een belachelijk idee. ‘Een haven die aantrekkelijk wordt gemaakt, met fraaie hoogbouw en een wandelpromenade . . . te zot voor woorden’. Het woord utopie viel en dat woord werd menigmaal herhaald.
Als jonge verslaggever deed ik verslag, maar dacht er het mijne van. Voor de stedenbouwkundige liep het helaas niet goed af: exit Kuypers.

En zie . . .
Jaren later – na de stijging van de welvaart – verdwenen de graanloodsen aan de kop van de haven, er kwam hoogbouw met aantrekkelijke woontorens, er kwam een aantrekkelijke jachthaven, de haven zelf redelijk recentelijk een aantrekkelijk plaatje, het gebied kreeg groeiende aantrekkingskracht. Kortom de utopie werd meer en meer werkelijkheid. De megalomane stedenbouwkundige bleek een man met visie.

Durf groot te denken en denk niet eerst aan de kosten
Het Steenbergse stadpark – door een goede bekende het ‘Steenbergs plantsoen’ genoemd – is een duf gebiedje, maar toch ook een kostbaar groen. Een opknapbeurt is zeker aardig. Wat schoffelwerk, een retour van het bruggetje, wellicht een meer forse fontein, de zonnewijzer een verfje, een goede speelvoorziening voor kinderen en toch in elk geval wat verlichting, zal het ‘plantsoen’ best goed doen.

Maar stel . . .
Maar stel dat er nu toch iets écht aantrekkelijks van te maken valt. Een bijzondere plek die zeker zal worden aangedaan door bezoekers, gecombineerd met zeer aantrekkelijke speelvoorzieningen voor kinderen. Stel dat de investering grotendeels bekostigd kan worden door subsidies, wellicht zelfs uit Europese potjes, of via andere bronnen. Stel dat de investering dan even geen probleem wordt. Krijgt deze dan ook de stempel ‘megalomaan’? Of zeggen we ‘WOW’: toch geen gek plan, met een bijzondere uitvoering en vanuit een duidelijke visie.

En een ander plan
Overigens ligt er ook een ‘WOW’-plan op tafel voor de Gummaruskerk. Met een imposante trap die het mogelijk maakt om vanuit de toren uit te kijken over Steenbergen. Iets wat voor zowel inwoners als bezoekers een aantrekkelijke mogelijkheid is die tot lengte van jaren interessant blijft. Het probleem hier is overigens naast financiering, zeker ook de starre houding van het bisdom, dat de ogen lijkt te sluiten voor een toekomstig probleem.
Ik hoop echt dat het bisdom de kop uit het zand haalt en gaat snappen dat, wil de Gummaruskerk een toekomst hebben, men moet meewerken aan de plannen. Dat is van belang voor de Sint Annaparochie die immers middelen afdraagt aan het bisdom en niet andersom, zoals ik aanvankelijk aannam.
Het zou zeker ook goed zijn voor Steenbergen, waar hard wordt nagedacht over de mogelijkheden om de Gummaruskerk overeind te houden. Het gemeentebestuur wil daar gelukkig eveneens aan meewerken. De plannen liggen echter weer even op de plank, in afwachting van onder meer de medewerking van het bisdom.

[ door Peter Vermeulen ]

Beelden bij dit artikel