Steenbergen

 

Over Steenbergen

De kern Steenbergen is met 11.000 inwoners de grootste van de zes gemeentelijke kernen. De plaats is een Nassaustad en kreeg in 1272 stadsrechten. Van oudsher heeft Steenbergen een regiofunctie en prijst zich om die reden gelukkig met een gevarieerd en compleet winkelbestand. Het merendeel van deze winkels is in het compacte centrum gevestigd. De kleine weekmarkt en de goed vertegenwoordigde horeca completeren de plaats. Steenbergen heeft in het centrum een jachthaven, die vanaf het Volkerak, via de Vliet bereikbaar is. Van heinde en verre is de grote toren van de Gummaruskerk goed zichtbaar. Deze kerk werd in 1900 gebouwd naar een schets van de bekende architect Cuijpers (ontwerper van onder meer het Rijksmuseum en het centraal station Amsterdam).

Na het aanvankelijk rijke verleden, waarin zout- en turfwinning voor goede inkomsten zorgden en een voorspoedige groei in de 13e en 14e eeuw vanwege de strategische ligging tussen Holland en Vlaanderen kreeg de plaats letterlijk zware klappen in de 80-jarige oorlog. Steenbergen werd in het begin van de 17e eeuw nagenoeg geheel verwoest. De eeuwen die volgden waren er van opbouw en bloei door meekrap- en suikerbietenteelt. De grote suikerfabriek van de familie Van Loon was daar het gevolg van. Deze fabriek sloot echter in 1980 zijn deuren. Het was overigens niet het enige grote bedrijf dat dit deed, ook de garenspinnerij van Enka (later Akzo en Van Maaren) onderging dit lot. Tegenwoordig is Fuji Color de grootste werkgever en zijn de meeste bedrijven gevestigd op de industrieterreinen Reinierpolder I en II. Daarnaast heeft Steenbergen een sterke agrarische sector met naast akkerbouw- en veeteelt ook diverse grote glastuinbouwbedrijven die in het Steenbergse Westland zijn gesitueerd.

Door aanleg van snelweg A4 verwacht Steenbergen groei. De plaats ligt immers bijzonder strategisch in het midden tussen de twee wereldhavens Rotterdam en Antwerpen. Steenbergen afficheert zich als een plaats waar het plezierig en rustig wonen is, in een landelijke omgeving, met volop ruimte. En dat op slechts een goed half uur autorijden van zowel Rotterdam als Antwerpen. In Steenbergen worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd. Zo is de Steenbergse Jaarmarkt een begrip in de streek. In het eerste volle weekend van de maand september wordt deze gehouden en trekt het evenement duizenden bezoekers uit de regio. Ook het Beach volleybaltoernooi en het basketbalevenement zijn inmiddels uitgegroeid tot publiekstrekkers.

KijkopSteenbergen.nl

De kern Steenbergen is met 11.000 inwoners de grootste van de zes gemeentelijke kernen. De plaats is een Nassaustad en kreeg in 1272 stadsrechten.

Contact
Molenweg 44
4651 CM Steenbergen
tel: 0167 565930
fax: 0167 563113
e-mail: info@kijkopsteenbergen.nl
Website: www.kijkopsteenbergen.nl

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven