Nieuw-Vossemeer

 

Over Nieuw-Vossemeer

In het begin van de vijftiende eeuw (1410) gaf de graaf van Holland en Zeeland, Willem van Beieren, de ‘Heerlijkheid Vossemeer’ te leen aan zes ambachtsheren. Zij dienden het gebied te bedijken en dat gebeurde vervolgens zo’n 450 jaar lang. In 1567 verrezen, na de bedijking van de Hoogplaat, de eerste huizen en de start van het dorp Nieuw-Vossemeer was een feit. Tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) verbrandden Spaanse soldaten de huizen echter en zetten ze het gebied onder water. In 1609 startte de wederopbouw; twee honderd jaar later werd Nieuw-Vossemeer door Lodewijk Napoleon losgemaakt van Oud-Vossemeer en Zeeland.

Nog eenmaal kreeg Nieuw-Vossemeer een zwarte klap te verduren: in 1953 werd het geteisterd door de Watersnood en verloren vijftig inwoners het leven. Nieuw-Vossemeer was inmiddels bekend geworden als het dorp van Merijntje Gijzen, van schrijver AM de Jong, die in 1944 door de Duitse SS werd vermoord. Midden in het karakteristieke dorpscentrum is de woning van deze schrijver omgebouwd tot het AM de Jongmuseum. Dit laat naast wetenswaardigheden over de schrijver ook de geschiedenis van Nieuw-Vossemeer en omgeving zien. Zo is door Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid in het museum ondermeer het befaamde café van Keeke de Kongo deels opgebouwd. Niet ver uit het dorpscentrum staat de gerestaureerde korenmolen Assumburg, waarin een molenmuseum is gehuisvest. Naast de molen is een van de twee campings gevestigd, die het dorp rijk is.

Meer informatie over Nieuw-Vossemeer: www.foxlake.nl

KijkopSteenbergen.nl

In het begin van de vijftiende eeuw (1410) gaf de graaf van Holland en Zeeland, Willem van Beieren, de ‘Heerlijkheid Vossemeer’ te leen aan zes ambachtsheren.

Contact
Molenweg 44
4651 CM Steenbergen
tel: 0167 565930
fax: 0167 565930
e-mail: info@kijkopsteenbergen.nl
Website: www.kijkopsteenbergen.nl

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven