Gemeente Steenbergen scoort iets beter onder eigen burgers: Inwoners De Heen minst tevreden van alle kernen

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen doet het over het algemeen beter onder haar inwoners dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit de Burgerpeiling die uitgevoerd is. Gemiddeld scoort de gemeente op alle fronten 0,2 punt beter dan sinds de vorige peiling uit 2015. Over het algemeen, want niet alle kernen zijn even tevreden. Met name in De Heen is men allerminst gelukkig met de gemeentelijke inzet, al wonen de mensen wel met plezier in het dorp.

De ontevredenheid onder de Heense bevolking zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele voorzieningen die er de afgelopen jaren verdwenen. Het sluiten van de school, supermarkt, kerk en voetbalvereniging hebben hun effect gehad op de leefbaarheid in het dorp. Evenals de bestuurlijke perikelen rond gemeenschapshuis ‘De Stelle’. Al bij al schrijnend, temeer omdat het dorp door bezoekers van buitenaf juist hoge ogen scoort voor wat betreft toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht.

Piet de Jong, voorzitter van Leefbaarheid De Heen, bevestigt dit. “Het meest schrijnende punt is dat we al dertig jaar proberen huizen te bouwen in De Heen en dat dat maar niet wil lukken. Dat verwijten we de gemeente en de Provincie. Wanneer er hier genoeg huizen waren gebouwd, hadden we alle voorzieningen misschien niet kwijtgeraakt. Dat borrelt en wanneer je dan gaat vragen naar de tevredenheid dan komt dat naar boven.”

Rapportcijfer

Over het algemeen scoort de gemeente Steenbergen dus wel beter dan sinds de laatste peiling in 2015. De waardering voor de woon- en leefomgeving gaat van een 7 naar een 7,3, dienstverlening van een 6,4 naar een 6,6 en de relatie inwoners van een 5,7 naar een 5,9. Zorg en Welzijn was in de peiling van 2015 nog niet meegenomen maar voor 2017 haalt de gemeente in ieder geval een mooi rapportcijfer van 7,7.

Ruimte voor verbetering

Het college laat weten tevreden te zijn over de hogere scores al geeft het terecht aan dat er nog ruimte is voor verbetering. Een conclusie die wordt bevestigd door het feit dat Steenbergen gemiddeld lager scoort dan vergelijkbare gemeenten

Door Dasja Abresch