Gemeente Steenbergen doet aangifte van identiteitsfraude

STEENBERGEN –Het ziet er naar uit dat de gemeente Steenbergen volgende week aangifte van identiteitsfraude doet bij het arrondissementsparket in Den Haag. De aangifte richt zich tegen de fraudeur die in naam van de gemeente Steenbergen een lening van 12 miljoen euro afsloot bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank). Vandaag brengt burgemeester Ruud van den Belt een bezoek aan de CEO van de NWB Bank, Lidwin van Velden, om de zaak verder af te stemmen en een antwoord te krijgen op vragen vanuit de gemeente Steenbergen.

Afgelopen zondag maakte de NWB Bank bekend het slachtoffer te zijn geworden van een opzet waarbij op basis van vervalste documenten een lening is afgesloten. De zaak kwam aan het licht toen de gemeente Steenbergen een betalingsverzoek kreeg voor de eerste tien procent. Opmerkelijk aangezien de gemeente geen zaken doet met deze bank en überhaupt geen leningen uit heeft staan.

Integraal

Uit een raadsmededeling van het college blijkt dat de gemeente op verzoek van de NWB Bank heeft gewacht met het doen van aangifte tot het moment waarop de bank de aangifte bij het Openbaar Ministerie heeft afgerond. Daardoor is het volgens het Openbaar Ministerie (OM) mogelijk om de aangiften als één integrale zaak op te pakken.

Publiek toegankelijk

Uit de onderzoeken die tot op heden gedaan zijn, is geen enkele aanwijzing opgedoken dat enig medewerker van de gemeente Steenbergen bij de kwestie betrokken is. Het feit dat voor de frauduleuze lening documenten van de gemeente Steenbergen zijn gebruikt of vervalst, zegt volgens de woordvoerder niets. Veel documenten zijn volgens haar tegenwoordig publiek toegankelijk en daar maken mensen met kennis van criminele zaken gebruik van.

Geen fouten

De gemeente Steenbergen heeft de afgelopen dagen benut om de eigen processen en protocollen tegen het licht te houden en is tot de conclusie gekomen dat er aan haar zijde geen fouten zijn gemaakt. “Als dit voorval iets heeft aangetoond, dan is het wel dat al onze systemen uitstekend werken,” aldus gemeentelijk woordvoerder Astrid Potters.

Zo zijn er voorafgaand aan de ontvangst van de betalingsherinnering die “de alarmbellen” in werking zette, geen poststukken of andere documenten ontvangen van de NWB Bank die konden wijzen op het bestaan van de geldlening. “De gemeente heeft niet anders of eerder kunnen handelen dan zij nu gedaan heeft, omdat er vóór dat moment geen enkele wetenschap was of had moeten zijn binnen onze organisatie,” aldus het college.

Beelden bij dit artikel