Gemeente inventariseert meningen inwoners voor toekomstvisie 2040: “Meer betaalbare woningen en een tweede supermarkt in Dinteloord”

DINTELOORD – De meeste Dinteloorders die donderdagochtend over de markt lopen of onderweg zijn naar de supermarkt in het dorp, willen best hun mening geven. Juist over de supermarkt, want veel inwoners zitten met smart op de komst van een tweede te wachten. Of over betaalbare woningen voor starters die er te weinig zouden zijn. De medewerkers in groene jassen die namens de gemeente aanwezig zijn, luisteren geduldig en schrijven alles op. Ze staan er om de inwoners te vragen naar hun ideeën om die mee te nemen in de toekomstvisie Steenbergen 2040.

De medewerkers gaan de komende tijd op allerlei plekken in de verschillende kernen met inwoners in gesprek. Zo gaan ze bijvoorbeeld ook nog langs scholen en voetbalverenigingen. Het project wordt begeleid door het externe bureau Futureconsult, met als gevolg dat de mensen die de vragen stellen, niet afkomstig zijn uit de gemeente Steenbergen. Volgens medewerker Maja Bosch is dat juist gunstig. “Als ik doorvraag over een onderwerp gaan mensen uit zichzelf er meer over vertellen. Soms is dat enthousiast en soms boos. Dat is niet erg, want je hebt allebei nodig om tot zo’n visie te komen.”

‘Dinteloord als afvoerputje’

Carolien Klaasman woont al 43 jaar in Dinteloord en “kent bijna iedereen.” Ze woont er mooi, maar maakt zich wel zorgen over bepaalde zaken. “Dinteloord was een rijk dorp, maar daar is niets meer van over. En dan die windmolens en die arbeidsmigranten: wij zijn weer het afvoerputje. Zorg er maar eens voor dat ons dorp beter onderhouden wordt en dat er in de Karel Doormanstraat een tweede supermarkt komt.” Over het doel van dit project om tot een toekomstvisie te komen is ze ook duidelijk. “Dat is een noodsprong.”

‘Dinteloorders juist te negatief’

Er zijn ook inwoners die het van een andere kant bekijken. Adrie van Gils loopt over de markt en heeft zojuist een gesprek gevoerd met een van de medewerkers. “Ik vind het wel eens jammer dat iedereen in Dinteloord altijd zo anti is als er iets moet gebeuren. Zoals die Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord die alles zo wil ‘behouden’ voor Dinteloord. Zoals dat pension voor arbeidsmigranten dat aan de rand van het dorp zou komen. Daar was toch niets mis mee? Het is zo achterhaald om te denken dat die mensen alleen maar overlast veroorzaken.”

Windmolens

Natuurlijk komen ook de windmolens regelmatig voorbij. Volgens een geboren en getogen Dinteloorder die liever niet met zijn naam in de krant komt, hoeft het dorp geen koploper te zijn op dat gebied. “Ik snap wel dat ze inmiddels overal in Nederland staan, maar wij hoeven niet de hoogste te krijgen.” Op de vraag waar hij geld aan zou besteden mocht hij aan het roer staan, heeft hij een verstandig antwoord. “Daar zou ik eerst eens rustig over na gaan denken. Je kan wel van alles roepen, maar het moet juist verstandig besteed worden.”

Uitnodiging voor Huis van de Toekomst

Alle inwoners die aangesproken worden, krijgen ook een uitnodiging mee om op 6 juni naar het gemeentehuis te komen waar op die dag een Huis van de Toekomst wordt georganiseerd. Er wordt dan verder gepraat en gediscussieerd over wensen, beelden en dromen. Ook wordt er door de projectgroep nog nagedacht over een manier om met jongeren in contact te komen en is er op 4 juni een boottocht waar allerlei ondernemers voor uitgenodigd zijn.
Alle informatie wordt gebruikt om tot verschillende toekomstscenario’s te komen die in een tweede ronde weer zullen worden voorgelegd aan inwoners en betrokkenen.
Aan het einde van de rit zal er een conceptversie naar de gemeenteraad gaan.

Foto: Op de markt en bij de supermarkt in Dinteloord gingen medewerkers namens de gemeente in gesprek met inwoners. “Ik vind de mensen in Dinteloord heel vriendelijk reageren”, zo meldde een van de vragenstellers.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk