Gemeente bleek vandaag coulant tegenover Binderij Bloemweegen

STEENBERGEN – Gistermiddag stuurde bloemist Theo van Someren van Binderij Bloemweegen op de hoek Grote Kerkstraat-Blauwstraat een noodoproep naar onder meer Steenbergse Courant. Hij had van gemeente Steenbergen verstaan gekregen dat de verkooptent bij de ingang van zijn winkel te groot was en daardoor een veilige doorgang voor de voetgangers blokkeerde. Vanochtend had hij er voor moeten zorgen dat de blokkade zou zijn opgeheven. Desondanks bleek dat er niet werd ingegrepen. Wel zal wethouder Wilma Baartmans maandag met de bloemist in gesprek gaan.

Nu ingrijpen was uitgebleven en de bloemist vandaag toch vanuit zijn tent kon blijven verkopen, is de verontwaardiging van Van Someren bekoeld. Hij stelt dat door een actie van D66 richting het college van b en w er vandaag coulance is getoond. In een reactie aan Steenbergse Courant licht de bloemist zijn aanvankelijke verontwaardiging nogmaals toe. “Onze branchevereniging heeft in overleg met de minister een afspraak kunnen maken waardoor de bloemenwinkels in ons land een aangepaste verkoop buiten hun winkel kunnen houden. De details over hoe dit zou kunnen zouden later worden geregeld. Veel bloemisten hebben een tent voor hun winkels geplaatst. En ook wij deden dit. Blijkbaar zijn er klachten bij de gemeente binnengekomen en kregen wij de instructie om onze tent veel kleiner – 2,5 x 2,5 meter – te maken. Dit is voor ons geen optie. Op zo’n kleine ruimte kunnen we de anderhalve meter regel niet waarmaken, omdat er twee medewerkers tegelijkertijd in de tent aanwezig moeten zijn om de klanten goed te kunnen helpen”.

“Alle mogelijkheden aangrijpen”

Van Someren stelt dat hij tot nu toe in staat is geweest om de kosten die voor de winkel gemaakt moeten worden op te hoesten. “We hebben onze hand niet hoeven op te houden. En dat willen we ook proberen te voorkomen”. Hij zegt dat hij als ondernemer alle mogelijkheden aangrijpt om de winkel overeind te kunnen houden, zolang die ruimte wordt geboden.

Maandag in gesprek

Hoelang dat gebeurt is onzeker, nu blijkt dat het aantal besmettingen blijft stijgen. En op welke wijze wordt maandag voor binderij Bloemweegen duidelijk. Dan zal wethouder Wilma Baartmans met de ondernemer in gesprek gaan.

Kans op onveilige situaties

In een reactie zegt de wethouder: “De huidige tent van de bloemist is te groot, waardoor er onveilige situaties kunnen ontstaan. Voetgangers moeten over de openbare weg als ze langs de tent willen lopen. De tent moet daarom kleiner. Hier zijn diverse gesprekken en correspondentie aan voorafgegaan. We hebben bij de bloemist aangegeven dat hij contact moest leggen met afdeling vergunningen, voordat hij een tent wilde plaatsen, zodat we in overleg konden kijken wat er kon en  wat verantwoorde afmetingen van de overkapping waren. Dit is helaas niet gebeurd, waardoor deze situatie nu is ontstaan en we nu achteraf hebben laten weten wat de regels zijn.

We willen benadrukken dat we het heel vervelend vinden dat deze situatie is ontstaan. Als gemeente doen wij er juist alles aan om de ondernemers in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Maar dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van de veiligheid”.

Bloemist Theo van Someren zegt dat zijn tent er niet voor zorgt dat voetgangers moeten uitwijken naar het rijgedeelte en dat er volgens hem dus geen sprake is van een onveilige situatie.

Foto: Voor de ingang van de bloemenwinkel op de hoek Grote Kerkstraat – Blauwstraat staat een tent die naar mening van de gemeente te groot is en voor onveilige situaties zorgt. Hierover zijn volgens de wethouder diverse meldingen binnengekomen.

[ tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant | KijkopSteenbergen.nl ]