Afbeelding
maandag 5 april 2021, 11:15

Gemeenschapshuizen en musea blij met verwacht financieel steuntje in de rug

DE ZES KERNEN – De deuren van de plekken waar het normaal bruist van de activiteiten en gezelligheid, zitten al maanden potdicht. Het is maar een trieste bedoening in de gemeenschapshuizen in alle kernen. Er wordt dan ook opgelucht gereageerd op het nieuws dat extra subsidie onderweg is. Volgende week beslist de gemeenteraad definitief over de verdeling van de extra gelden van het Rijk en uit het gemeentelijke coronanoodfonds, maar het ziet ernaar uit dat vijf gemeenschapshuizen elk 10.000 euro extra krijgen en vier musea elk 2500 euro. “Dat is zeker een opluchting, want de vaste lasten lopen door”, klinkt het vanuit de besturen.

Ook een veelgehoord geluid is de ongelijkheid die er op het gebied van de corona-sluitingen is. “Mensen bellen dan verontwaardigd op dat er in Halsteren wel bepaalde activiteiten worden toegestaan. Ik snap dat iedereen naar een gaatje in de regels zoekt, maar voorlopig mag en kan er niks bij ons. Wat voor een dorp als Nieuw-Vossemeer natuurlijk heel jammer is, maar wij kunnen geen risico nemen. Onze eigen voorzitter Adrie Hommel is notabene hard getroffen door corona. Met hem gaat het gelukkig stukken beter; hij is inmiddels voor zo’n 80/90 procent hersteld”, vertelt Arno Ammerlaan, die het voorzitterschap van de Vossenburcht tijdelijk op zich heeft genomen.

“Blijft bij een spontaan praatje op straat”

Ook in de kleinste kern De Heen kunnen de inwoners al tijden niet samenkomen in gemeenschapshuis de Stelle. “Het blijft bij een spontaan praatje op straat. Hoe vervelend dat ook is, toch steun ik het besluit dat we nu nog niet open kunnen. Je zou toch niet op je geweten willen hebben dat er mensen besmet raken of zelfs overlijden? Wat niet wegneemt dat ook ik vragen krijg waarom er bij ons niet gebiljart mag worden en in Bergen op Zoom wel. Daarom zouden ze beter één lijn moeten trekken en alle dorpshuizen dichthouden. Over die subsidie had ik nog niks gehoord, maar die is zeer welkom. Met het ontbreken van de barinkomsten teren we nu in op reserves die we eigenlijk willen gebruiken om bijvoorbeeld onze verouderde keuken op de knappen”, zegt Piet de Jong, voorzitter van de Stelle.

Dorpshuis Dinteloord: “10.000 euro voor ons te weinig om verlies te dekken”

Daar kan Antoon de Ridder, voorzitter van het stichtingsbestuur van het Dorpshuis Dinteloord, over meepraten. “Het liefst zouden we een nieuwe toiletgroep willen plaatsen, zodat bezoekers van de ene zaal niet door de andere zaal hoeven om naar het toilet te gaan. Maar dat moet weer worden uitgesteld, want het geld is er gewoon niet. We hebben het jaar 2020 afgesloten met 12.000 euro verlies en de prognose van dit jaar is dat het 14.000 is. Dus die 10.000 euro extra steun is fijn, maar niet toereikend. Want we denken pas na de vakantie weer iets te kunnen plannen. En niets ten nadele van de bestuursleden van de Vaert, want het is hartstikke fijn voor hun, maar zij krijgen 50.000 euro mee om in ’t Cromwiel te beginnen.”

“Contributie gehalveerd en hoeven geen huur te betalen”

Los van de financiële ellende door de sluitingen, missen de vele gebruikers van de dorpshuizen hun plekje van samenzijn. Bridgeclub Prinsenland komt normaal gesproken samen in het Dinteloordse Dorpshuis, maar het bestuur heeft nu met de Pasen maar wat attenties bij de leden rondgebracht als troost in deze lastige tijden. “Onze 90 leden zijn ons vooralsnog trouw, want er heeft niemand opgezegd. Wel hebben we de contributie gehalveerd. De huur is voor ons stopgezet”, zegt voorzitter Kuun de Boer.

“Onze oudere doelgroep komt voorlopig niet”

Naast de gemeenschapshuizen, worden er in het voorstel aan de raad ook vier musea genoemd die in aanmerking komen voor extra steun. Dat zijn het A.M. de Jongmuseum, De Holle Roffel in Kruisland, Het Bakhuys in De Heen en het Koffie- en Theemuseum De Klokgevel in Steenbergen. De eigenaar van dat laatste pittoreske museum en winkeltje in de Kaaistraat windt er geen doekjes om. “Dat is ook hard nodig, want anders zou ik er bijna mee gaan stoppen. Onze doelgroep is 50 plus en die zie ik voorlopig niet in groepen ons museum bezoeken. Misschien als ik een vaccinatieprik bij het toegangskaartje geef?”, zegt Jan Borst met een knipoog.

Dami Koevoets van De Holle Roffel had het nieuws over de financiële corona-hulp al in de wandelgangen gehoord. “Heel mooi, want er is nog steeds geen zicht op wanneer we open mogen. En hier is altijd wel iets te repareren. Overigens staat de kerk sinds een week in de schijnwerpers, dus mensen kunnen daar in ieder geval wel van genieten als ze voor de avondklok nog een ommetje maken.”

Foto: Een bijeenkomst als deze zal volgens het bestuur van de Vossenburcht waarschijnlijk pas na de zomer weer mogelijk zijn. “Misschien mogen de jeugdlessen van de Harmonie al eerder, dat zou in ieder geval iets zijn.”

[ door Nicole van de Donk ]
Archieffoto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant