Gemeenschapshuis De Stelle vijftig jaar “We kijken vooruit naar een mooie toekomst”

DE HEEN – Gezelligheid is troef in gemeenschapshuis ‘De Stelle’ aan de Dorpsweg in De Heen. Bijvoorbeeld op de woensdagmiddag wanneer de leden van de biljartvereniging bijeen komen voor de onderlinge competitie. Ook is er die middag een nieuw groepje rik-liefhebbers van start gegaan. Volgend weekend viert het hart van de Heense gemeenschap haar vijftigste verjaardag. “We kijken alleen maar vooruit. Naar een mooie toekomst,” verklaart voorzitter Piet de Jong.

Op 8 november 1969 werd het gemeenschapshuis officieel geopend door toenmalig burgemeester Van der Meer. Vijftien jaar later was de dorpsvoorziening al te klein om de vele verenigingen en organisaties die er gebruik van maakten te huisvesten en werd er een uitbreiding gerealiseerd.

Balans herstelt zich

Anno 2019 is er veel veranderd. In korte tijd raakte De Heen de basisschool, de kerk, de buurtsuper en de voetbalvereniging kwijt. Ook het aantal verenigingen nam drastisch af. Het waren geen gemakkelijke jaren, maar inmiddels merkt het bestuur dat de balans zich herstelt. “Wanneer er een huis te koop komt, is het binnen de kortste keren verkocht,” aldus secretaris/penningmeester Anuschka van der Wulp. “Aan jonge stellen die hier vandaan komen en er willen blijven wonen, maar ook aan mensen van buitenaf die zich hier vestigen met kinderen. Die nemen het op de koop toe dat hier geen school is. Ze willen zich daarentegen wel aan het dorp verbinden en nemen deel aan de activiteiten. We zien echt een positieve ontwikkeling.”

Burendag

Volgens het driekoppige bestuur is het de hele week door druk in De Stelle. “Wij zijn zeven dagdelen geopend voor de diverse verenigingen. En in de weekenden bij gelegenheid.” Er zijn nogal wat gelegenheden zo blijkt uit een snelle opsomming van de bestuursleden. “We hebben met z’n allen de finale van het Vrouwenvoetbal gekeken, we hebben een Pubquiz gehouden en Koningsdag voor de kinderen georganiseerd. De Burendag trok dit jaar ruim vijftig bezoekers. Het was hartstikke sfeervol en de mensen bleven lang hangen.”

Grote pluim

“We hebben het geluk dat we vijfentwintig vrijwilligers hebben die samen met ons de boel draaiende houden,” aldus het bestuur. Die verdienen echt een grote pluim want zonder hen zijn we natuurlijk nergens. We kunnen het met ons drietjes wel leuk verzinnen, maar als er niemand is die het samen met ons wil organiseren, dan wordt het niks.”

Feestzaal vol leven

Hoewel het gemeenschapshuis met haar vijftig lentes in de bloei van haar leven is, slaat de tand des tijd hier en daar toe. “We willen de komende jaren voor een frisse en eigentijdse uitstraling gaan. De gymzaal is nu nog een wat kille ruimte, maar daar willen we een echte feestzaal van maken vol leven en gezelligheid. Dat is onze eerste prioriteit.”
Op vrijdag 8 november vanaf 16.00 uur viert De Stelle haar vijftigste verjaardag met een receptie in het gemeenschapshuis. Onder het genot van een hapje en een drankje hoopt het bestuur dan met vele aanwezigen het glas te heffen op nog eens vijftig jaar De Stelle. Daar wordt de volgende avond vanaf 20.00 uur een begin mee gemaakt met een optreden van de rockband Zero Friction. De toegang is gratis.

Loes van Herel, Piet de Jong en Anuschka van der Wulp vormen het huidige bestuur van De Stelle. Volgend weekend viert het gemeenschapshuis haar vijftigste verjaardag en uiteraard is heel het dorp uitgenodigd.

Door: Dasja Abresch