Gemaal Westland kan er na renovatie weer een flinke poos tegen

STEENBERGEN – Gemaal Westland, aan het Doornedijkje, is gerenoveerd. Om belangstellenden in de gelegenheid te stellen het gerenoveerde gemaal te komen bezichtigen, werd het door Waterschap Brabantse Delta op zondag 28 januari publiekelijk toegankelijk gesteld.  

Na maar liefst 57 trouwe dienstjaren was Gemaal Westland toe aan een opknapbeurt. De oude pompen en de noodopstelling werden door Waterschap Brabantse Delta vervangen door twee nieuwe pompen. Samen houden de pompen het water nu binnen het peilgebied op het gewenste niveau, waardoor de noodpomp naast het gemaal niet meer nodig zal zijn.

Functie

Vanaf het Doornedijkje, bemaalt het gemaal de polders ten zuidwesten van Steenbergen. Het overtollige water wordt vanuit de polders via de Westlandse watergang afgevoerd naar de Steenbergsche Haven.

Inlaatfunctie

Met de renovatie is eveneens een aparte inlaatfunctie gerealiseerd. De inlaatfunctie zorgt ervoor dat, wanneer het waterpeil onder het minimum dreigt te zakken, het water ook weer terug ingelaten kan worden. Verder zal de inlaat agrariërs tijdens het groeiseizoen, in het voorjaar en de zomer, indien nodig extra water verschaffen. Extra water voor bijvoorbeeld het beregenen van bloesem tijdens de nachtvorst.

Onderhoud

“Mits er wordt doorgegaan met het goed onderhouden van het gemaal, zou het er de komende 20 jaar weer tegenaan moeten kunnen” vertelt Edward Antonissen, senior projectleider bij de afdeling bouwprojecten van Waterschap Brabantse Delta en één van de woordvoerders van vanmiddag. Op basis van het aantal bedrijfsuren zal het gemaal elektrisch en mechanisch worden gecontroleerd en zullen er regelmatig onderhoudswerkzaamheden, zoals het doorsmeren van de lagers, plaatsvinden.

Door Mascha Diaz©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl