Geheimzinnige historie van Padmos en Ekelenberg ontsluierd

STEENBERGEN – In het gemeentehuis is zojuist het boek gepresenteerd van oud-Steenbergenaar prof. dr. Han Leune over de geschiedenis van de landgoederen Padmos en Ekelenberg, gelegen in het Oudland bij Welberg.

De schrijver overhandigde het eerste exemplaar aan (cultuur)wethouder Cor van Geel. In zijn toespraak vertelde Leune over zijn jeugd in Steenbergen, toen Padmos en Ekelenberg verboden terrein waren. Rondom beide landgoederen heeft volgens de (emeritus) hoogleraar eeuwenlang een zweem van geheimzinnigheid gehangen.

In zijn boek beschrijft hij welke ‘hoge pieten’ er in de loop der tijden allemaal hebben gewoond. Maar ook de vroegere werknemers, met typisch Steenbergse namen als Baselier, Iriks, Musters, Oerlemans en IJzermans, komen aan bod.

Padmos en Ekelenberg waren het laatst (en het langst) in bezit van de familie Van Loon, waaruit de oprichters van de suikerfabriek en meerdere Steenbergse burgemeesters stammen. Nazaat ir. Gerard van Loon van dit geslacht was ook bij de presentatie van het boek aanwezig en hield hierbij tevens een toespraak. 

Het boek is vanaf heden voor 25,95 euro te koop bij Boekhandel Vermeulen in de Kaaistraat.

Een uitgebreid artikel over Padmos, Ekelenberg én Han Leune is morgen te lezen in de Steenbergse Courant.