Geen sporen van drugs in water Steenbergse Vliet

STEENBERGEN – Uit onderzoek van waterschap Brabantse Delta is niet gebleken dat zich in het water van de Steenbergse Vliet sporen bevinden van drugs. Dat vermoeden ontstond afgelopen weekeinde, nadat drie honden doodziek waren geworden van een duik in de Vliet, bij de wandelroute ter hoogte van de vroegere brug en vlasfabriek.

De dierenarts waar de honden onderzocht werden, zou in het bloed van de viervoeters de aanwezigheid van opiaten hebben geconstateerd. Voor de fractie van de VVD, die dit ter ore kwam, reden genoeg om alarm te slaan bij burgemeester Joseph Vos. Die nam op zijn beurt het zekere voor het onzekere en liet meteen waarschuwingsborden plaatsen, om het risico op nog meer gevallen van vergiftiging te voorkomen.

'Uit voorzorg goed gehandeld'

Vervolgens werd het waterschap verzocht om het water onder de loep te nemen en daaruit is volgens een woordvoerster van de gemeente dus geen verontreiniging naar voren gekomen. ,,Maar met de informatie van dat moment, is er – uit voorzorg – juist gehandeld. Beter preventief te werk gaan, dan achteraf moeten vaststellen dat er nog meer dieren of zelfs mensen ziek zijn geworden.’’ De waarschuwingsborden zijn inmiddels weer verwijderd.

Voor zover de woordvoerster weet wordt er geen verder onderzoek gedaan naar de omgeving. ,,Wie iets verdachts ziet, doet er sowieso verstandig aan te politie te waarschuwen,.’’

De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat de honden aan wal iets verkeerds gegeten hebben. Wandelaars in het gebied merkten zondag al op dat het om de ontlasting van een drugsgebruiker zou kunnen gaan.

'Alert blijven'

VVD-raadslid Alex van Pelt – blij met de adequate reactie van burgemeester Vos – zou het zelfs niet meer dan normaal vinden dat de politie ter plaatse gaat kijken. Gelet op eerdere ervaringen met gedumpt afval van hennepkwekerijen, ging Van Pelt er zaterdag van uit dat het de restanten van een drugslab kon betreffen.

,,We moeten alert blijven op zulke zaken. Maandag is er ook weer een hennepkwekerij opgerold en dat zal de laatste niet zijn. Gegarandeerd dat er in Steenbergen en buurgemeenten ook xtc-laboratoria en dergelijke zijn, waar allerlei gevaarlijke  troep vandaan kan komen.’’