Geen optocht in Raldal, maar wat een feest!

WELBERG- Zaterdagmiddag viel de beslissing: De optocht in Raldal gaat niet door. Een enorme tegenvaller, maar zelfs van een tegenvaller maken ze in Raldal een heel mooi feest!

Het was te gevaarlijk om de wagens van start te laten gaan

Na spoedoverleg viel zaterdagmiddag de beslissing. ‘We gaan de optocht afgelasten.’ Een zwaar en moedig besluit. Want iedereen weet hoe hard de bouwclubs hebben gewerkt om hun eigen Raldal een mooie optocht voor te schotelen. “Alle deelnemers kregen een persoonlijk telefoontje” vertelt Arnold Heijmans van OVW. “We durfden het niet aan. De leut is belangrijk, maar de veiligheid van het publiek nog vele malen meer. We durfden het risico niet te nemen.” Daarom waren de straten zondagmiddag leeg. Geen confetti, geen muziek en geen leutstoet die door de straten reed. “Maar we hebben toch een wedstrijd” zegt Arnold lachend. “We hebben alle deelnemers gevraagd foto’s van hun creatie te sturen. We gaan om half vier met de jury aan tafel en kiezen dan de prijswinnaars. Er komt dus toch een uitslag!”

Wat een geweldige sfeer in de Duiventoren

Optocht of geen optocht, in de Duiventoren was het gezellig. Liefhebbers kwamen vanaf een uur of twee om samen een feestje te bouwen. Bouwploegen, groepen en heel veel carnavalsvierders. De Duiventoren zat vol, bomvol. Voor de liefhebbers was er Karaoke, voor iedereen was er drank, frietjes en gezelligheid. Het jeugdgevolg stond op het podium. En alle kleintjes deden vrolijk met hen mee. Tegen de klok van vier uur gaf de D’n Dweilberg een spetterend optreden. En o ja, voor wie het nog niet wist: het zomercarnaval is dit jaar op 4 juli. Dus dat kan vast in de agenda. Daarna was het zover. De uitslag. En ook al was er geen meter gereden, had niemand zich kunnen vergapen aan de mooie creaties, de spanning onder de deelnemers was er niet minder om. Bij de paren wonnen ‘De Wiskes Boys’. Bij de kleine wagens zonder motor bleek de Boompjesdijk de sterkste. En, het gebeurt haast nooit, maar er waren twee eerste prijswinnaars bij de grote wagens! BC 33 centiliter en de JF Kennedeyclub mochten samen de eerste prijs in ontvangst nemen. Hopelijk kunnen ze beiden volgend jaar weer door de straten van Raldal trekken om hun wagens aan het publiek te laten zien. Maar als het weer dinsdag meezit, en ze hebben niets anders op de agenda, dan kunnen ze meerijden in de leuttocht door Strienestad. ”Want iedereen, elke bouwclub die niet heeft kunnen meerijden en toch hun wagen aan het publiek wil tonen, is welkom in Strienestad” riep prins Strienus V iedereen op. “We hebben een speciale ‘Stormcategorie’ in het leven geroepen. Je doet niet mee voor de grote prijzen, maar elke deelnemer krijgt 111 euro startgeld.” Dus voor iedereen die dankzij storm Ellen niet heeft kunnen meedoen, schrijf je in, kom naar Strienestad, en beleef een optocht als nooit tevoren.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen  © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl