Geen goud of schroot, maar wat wél?

STEENBERGEN – Zondagmiddag konden belangstellenden voorwerpen laten waarderen door experts. Heemkundekring De Steenen Kamer organiseerde het geheel. Geen tussen kunst en kitsch, maar tussen Goud en schroot.

Het weer is spelbreker

Het viel de organisatie een beetje tegen, zondagmiddag. Het weer was te mooi om binnen te zitten, en dat merkten de experts. Toch was men niet ontevreden. Er waren een aantal interessante objecten meegebracht en er was zelfs één stuk wat voor veel vraagtekens zorgde. Een van de experts was oud- antiquair Klep. Hij kreeg een aantal leuke voorwerpen voorgeschoteld. “Wat Japans porselein, in goede staat. Een paar leuke borden. Maar ook een beeldje waarvan ik dacht dat het uit Peru komt.” vertelt hij geanimeerd. “Leuk. Want de eigenaar zei dat het veel ouder is. We hebben er samen een goed gesprek over gevoerd. Ik ga hem de gegevens van een deskundig collega geven. Ik ben benieuwd wat het resultaat straks is”

Wie weet iets over de achtergrond van dit voorwerp?

Aan een andere tafel wordt druk gesproken. Goud en zilver deskundige Dijkers heeft al diverse stukken in handen gekregen. “Er zijn een aantal Joods-Hebreeuwse stukken voorbij gekomen” licht hij toe. “Een dame heeft ze in de oorlog meegebracht van familie. Ze was niet geïnteresseerd in de waarde, maar wil ze veiligstellen voor de toekomst. Ik heb haar aangeraden naar Museum Volkenkunde in Rotterdam te gaan.  Daar zal men er zeker blij mee zijn.” William Jansens is ook op zoek naar antwoorden. “Helaas kon niemand mij hier helpen.” In zijn handen heeft hij een gegoten kleinood. Het is een afbeelding van het wapen van Steenbergen. “Ik heb het ooit bij een veilinghuis in Duitsland gekocht. Ik weet dat het gemaakt is in 1943, door de Gebroeders Niekerk uit Schoonhoven.” Mocht iemand iets over het sieraad weten, dan kan hij of zij dat melden bij deze krant.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl