Geen carnaval: Hoe beleven onze leutprinsen deze tijd?

STEENBERGEN – Het zat er al een tijd aan te komen, geen carnaval dit jaar. De plannen die gemaakt waren kunnen in de ijskast, de steek van de prins kan in de mottenballen blijven. Of toch niet? Wie weet, staat ons toch nog wat ‘leut’ te wachten?
In de aanloop naar carnaval begint het bij de echte liefhebber van het leutfeest weer te kriebelen. Er wordt al flink gevlagd en hier en daar is de gevel ook al versierd. Maar hoe beleven de prinsen uit onze gemeente deze periode?

“Het enthousiasme is echt niet minder dan normaal”

Zodra Dennis Vermeulen, ofwel prins Strienus V, begint te praten is één ding duidelijk. Het enthousiasme is niet minder dan normaal. “Natuurlijk heb ik een heel dubbel gevoel bij de situatie” legt de leutvorst uit. “We hoopten in april nog op een echt carnaval. Maar in de zomer werd ons duidelijk. Carnaval kan zomaar eens niet doorgaan.”

Toch samen aan de slag

Inmiddels is het een feit; géén Snorrenbal, geen ouderenmiddag, géén spel op de Markt en geen optocht. “Toch zijn we samen met de stichtingen uit Dinteloord, Nieuw-Vossemeer en Kruisland aan de slag gegaan. Die samenwerking is prima verlopen”, prijst Vermeulen zijn collega carnavalsverenigingen.

Uitzending SLOS

“De sleuteloverdracht die vrijdagavond om 19.11 door de SLOS wordt uitgezonden. Het lied en de presentatie van het insigne.” Een aantal vaste gebeurtenissen zijn vooraf, coronaproof, opgenomen. “Gelukkig maar” lacht prins Strienus V “Nu kunnen we toch nog het een en ander online doen. Beleven we de leut nog een beetje samen.”

Want er zal niet veel fysiek samen gedaan worden. “Het gevolg komt niet samen tenzij er de komende dagen heel veel verandert” legt Vermeulen uit. “De ziekenbezoeken gaan we met tweeën doen. En het Bietboer en Meerminnen koor neemt misschien toch het lied op, dat zou prachtig zijn!”

Voornamelijk online

Al met al gebeurt er in Strienedurpke, Raldal en Strienestad nog wel het een en ander, maar voornamelijk online. Behalve de verkiezing van de ‘Gèèfste gevel’. Wie een wandeling maakt of in de stad moet zijn kan zien dat er al flink versierd is. “Dus mensen, versier je gevel en geef je op!” nodigt prins Strienus V iedereen op, “Dan brengen we de leut samen thuis! Nog effe volhouwe, dan komen we er samen.”

‘Hoe zit dat nou met de Prins in Peeloofdurp?’

Waar in de andere kernen in Steenbergen de Prins en zijn gevolg de scepter zwaaien tijdens carnaval, is het in Dinteloord de Stichting Carnaval Peeloofdurp (SCP) die zorgt voor vijf dagen leut en gezelligheid. Carlo Baas, secretaris van SCP, is een beetje in mineur. “We zijn zo lekker bezig. Carnaval lééft weer in Peeloofdurp en daar zijn we trots op. Maar we beseften al snel dat carnaval dit jaar niet door zou gaan. En dat is jammer.”

Plannen naar volgend jaar

Het is zeker jammer, want er waren al grootse plannen voor de maandag en dinsdag gemaakt. Plannen die nu op de plank blijven liggen. “Maar komend jaar gaan we ze uitvoeren!” benadrukt Baas. “We willen een leutfeest vooral voor onze jeugd. Ze moeten in eigen dorp carnaval kunnen vieren.”

De Stichting Carnaval Peeloofdurp is vijf jaar geleden gestart. “We doen één stap naar voren en nu weer twee stappen terug.” vreest Carlo Baas. “Maar we blijven zeker doorgaan! Want hoewel het nu helemaal stil is zie ik toch dat mensen de vlag uithangen, dat ze de gevel versieren. Men is er mee bezig, dat is erg leuk.”

Wie wordt de Prins?

Waar men ook mee bezig blijft is de vraag: ‘Wie wordt de Prins van Peeloofdurp?’ Baas lacht hier hartelijk om. “Het is inderdaad een dingetje. Vooral toen een fervent carnavalsvierder vorig jaar als prins verkleed binnen kwam lopen!” Maar ook in de ‘Leutkrant’ komt de vraag terug, dus misschien tijdens de elfde van d’n elfde? Baas zegt er verder niets over. “De mensen moeten nog maar even afwachten, we zien later wel. Want dat er in Peeloofdurp in 2022 flink uitgepakt wordt tijdens carnaval is zeker. “Maar dan moet de horeca het hoofd wel boven water kunnen houden” spreekt Carlo Baas zijn grote vrees uit. “Want als dat niet lukt wordt het lastig. Ik hoop oprecht dat ze het redden.” Wat hij zelf gaat doen dit jaar? “Werken. Want zonder carnavalsfeest hoeft het niet. Ik spaar mijn energie voor volgend jaar.”

‘We gaan elkaar zien in ’t Vosse-ol’

Terugkijkend op het carnavalsfeest van vorig jaar is prins Peer trots en verbaasd tegelijk. “Wat hadden we een prachtig carnaval. We hadden al wel gehoord van het Coronavirus, maar hadden geen idee hoeveel impact dat op ons allemaal zou krijgen. Ik had het zelf helemaal niet meegekregen. Al snel ontstond er afstand, we kwamen in een Lock down en iedereen kroop letterlijk in zijn eigen bubbel,” zo blikt prins Peer, in het dagelijks leven beter bekend als Peter Plasmans, terug.

’t Prijsdansen afgelast

Zoals zovelen had ook hij het idee dat we het virus onder de knie zouden krijgen. Tot de kermis in Nieuw-Vossemeer niet doorging. “Het prijsdansen werd afgelast. Toen dacht ik: als dat kan, dan gaat er veel afgelast worden” En zo gebeurde het dat ook de hofhouding uit ’t Vosse-ol het carnavalsfeest moest afblazen. “Voor ons telde één vraag” licht Plasmans het besluit toe. “Gezondheid. Dat is het belangrijkste. Het was een moeilijke beslissing. We houden hier van een feestje, we leggen graag de verbinding, maar dat kan fysiek gewoon niet. Natuurlijk gaan we het wel een beetje vieren. Heel klein, vooral digitaal.”

Goed op de kanalen letten

Prins Peer roept iedereen op alle kanalen goed in de gaten te houden. Want de hofhouding heeft samen met alle andere stichtingen uit de gemeente toch nog wel een programma gemaakt. En er is de quiz, wie durft moet zeker meedoen.

En de wandeling langs de versierde gevels. “Misschien duiken de Vosseblaozers en de Boerenploeg nog ergens op, het kan zomaar gebeuren” lacht Plasmans. “Er popt zeker nog wel iets op.”

Prins Peer wil nog niet te ver vooruitkijken. “Laten we elkaar weer zien. Letterlijk! Laten we, als we buiten zijn, elkaar groeten, elkaar laten horen: Ik zie jou. Want zelfs in Nieuw-Vossemeer kunnen mensen alleen zijn. We hoeven niet tot carnaval te wachten om daar iets aan te doen.”

‘Een optocht op Pompedurp? Het zou zomaar kunnen’

“Thuiszitten kan altijd nog.” Met deze zin zegt prins Jurgen van Pompedurp alles over de plannen in zijn dorp. Want hoewel hij samen met Stichting Kruislands Karnaval vooral op afstand vergadert, staat er veel op het programma.

“We hebben niet voor niets het motto ‘K zien t zitte’ ”, legt Jurgen van Osta – al 10 jaar prins van Pompedurp – uit. “Natuurlijk zouden we alles liever fysiek doen, maar we worden nu uitgedaagd om onze creativiteit te gebruiken. We moeten er voor zorgen dat de mensen toch een beetje ontspanning en plezier beleven tijdens carnaval.

Voor de dinsdagavondclub maken we van tevoren een filmpje, want dat is zo’n gezellige aftrap, dat kan niet anders.” Dit is maar één van de voorbeelden van de uitdagingen die de Stichting Kruislandse Karnaval (SKK) is aangegaan. “We hebben natuurlijk ook een reputatie wat dat betreft”. Daarmee duidt van Osta op de optocht die vorig jaar vanwege de storm deels naar de Siemburg uitweek. “We zijn een kleine club, maar met veel input.”

Zo kunnen de Pompedurpers, geheel in stijl een mondkapje aanschaffen. In de kleuren van Pompedurp, én voorzien van het motto van dit jaar. “Op een aantal plaatsen – waaronder op de Markt – komt versiering.  Wie nieuwsgierig is, ga gerust een kijkje nemen. En als er iets van versoepeling komt, proberen we nog iets voor de basisschool te doen” somt prins Jurgen op. “Zeker is de speurtocht voor de kids. Die gaat heel leuk en we hebben in Pompedurp een optocht! Niet buiten op straat, maar via een ‘Selfie challenge’ vertelt van Osta trots. “Een digitale optocht waaraan iedereen deel kan nemen”.

Want hoewel prins Jurgen veel liever het leutfeest samen had gevierd, gaat hij niet bij de pakken neerzitten. “Doe mee met de ‘Selfie challenge, ga met je kinderen de straat op voor de speurtocht. Want het is maar één keer per jaar carnaval. Thuiszitten kan altijd nog”, zo roept hij de Pompedurpers op.

Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant
Archieven: Strienus V, Prins Peer, Prins Jurgen en SC Peeloofdurp