Afbeelding
vrijdag 27 maart 2020, 14:00

Geen afzetmarkt voor de oogst en veel arbeidsmigranten gaan naar huis: Agrarische sector verkeert in onzekerheid

STEENBERGEN – Terwijl de omzetten van de supermarkten december-hoogtes bereiken, kijkt de agrarische sector die de levensmiddelen levert met grote zorgen naar de toekomst. Boeren kunnen hun voorraden niet kwijt en dat zal ook gelden voor een groot deel van de oogst later dit jaar. In de glastuinbouw en de fruitteelt voorziet men vooral problemen met de oogst nu veel arbeidsmigranten ervoor gekozen hebben om terug naar huis te gaan.

Pieter Korst, voorzitter van de ZLTO Steenbergen/Bergen op Zoom-Noord, is van nature geen doemdenker, maar de huidige realiteit is volgens hem zeker niet om vrolijk van te worden. “De vraag valt weg. Met name bij sectoren die afhankelijk zijn van horeca en evenementen zoals de telers van aardappelen voor de verse friet.” De situatie voor deze sector is bijzonder zorgelijk. Van de verwachte opbrengst van vier miljoen ton aardappelen zal waarschijnlijk één miljoen ton uit de handel moeten worden genomen .

Onzekerheid

Op kleigronden, zoals in de gemeente Steenbergen, komt daar nog bij dat de voorraden geen weg naar de handel vinden. Korst: “De oogst van september en oktober vindt geen bestemming. De aardappelprijs is in een paar weken tijd van 15 cent per kilo naar 0 cent per kilo gegaan. Ook voor de suikerbieten en de tarwe ziet het er niet goed uit.”
Alleen groenten als ui, knolselderij en wortelen lijken vooralsnog niet veel last te hebben van de crisis. “Maar dat kan morgen anders zijn,” waarschuwt de voorzitter. “Bijkomstig probleem is dat het transport over de grens ernstig bemoeilijk wordt door grenscontroles. Binnen de EU zoekt men naar een oplossing, maar voor nu heerst er onzekerheid.”

Liever in eigen land ziek

Hoewel voor veel producten uit de glastuinbouw en fruitteelt nog een afzetmarkt is, zitten deze sectoren wel met een andere zorg. “Tijdens de oogst hebben de bedrijven veel mensen in dienst,” licht Pieter Korst toe. “De vraag is of zij straks nog genoeg handjes hebben.” De arbeidsmigranten waar deze sectoren op drijven, besluiten namelijk in grote getale naar huis te gaan nu de grenzen sluiten. “Logisch, wanneer je ziek wordt, lig je liever in een ziekenhuis in je eigen land. Wanneer je familie ziek wordt, wil je in de buurt zijn. Het neemt niet weg dat er personeel nodig is.”

Help ons oogsten!

Inmiddels zijn er al diverse creatieve oplossingen ontstaan. Zo zijn er uitzendbureaus die het horecapersoneel in hun bestand vragen om in de agrarische sector aan het werk te gaan. Ook is er vanuit de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) de actie ‘Help ons oogsten’ opgestart. “Iedereen is van harte welkom om zich te melden via www.helponsoogsten.nl!,” roept Korst op.

Gezondheid voorop

De preventieve maatregelen hebben zeker ook hun weerslag op het dagelijks werk. “Het schouder-aan-schouder planten mag niet meer, dus werken we nu met schotten tussen de mensen. De adviezen van de overheid worden echt wel doorgevoerd in de agrarische sector. De gezondheid van onze medewerkers staat voorop.”

Niet bij de pakken neer

Hoe ziet de toekomst er na corona uit? “Dat is koffiedik kijken. Hoe lang gaat het duren? We weten dat het met aan aantal gewassen op korte termijn niet goed gaat komen. Het is vreselijk triest om te zien hoe mooie producten waar hard voor gewerkt is nu vernietigd moeten worden.”
Ondanks de onzekerheid gaat de boer niet bij de pakken neer zitten, maar probeert om daar waar hij kan te helpen. Zo hebben we voedselpakketten geleverd aan de voedselbank en hebben we beschermingsmiddelen ingezameld voor de ziekenhuizen. “

Elkaar vasthouden

De ZLTO Steenbergen onderhoudt regelmatig overleg met de gemeente Steenbergen. “We houden elkaar inhoudelijk goed op de hoogte van wat er speelt. De gemeente neemt een erg proactieve rol in en belt regelmatig. Om te vertellen wat er speelt en of men nog iets voor ons kan betekenen. Het is er prettig want we moeten elkaar juist in deze tijd goed vasthouden. “

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant