Geen 24 uurs Ultraloop, wel 12 en 6 uur en ook Eén Uur Challenge en Kids Run

STEENBERGEN – Om maar met het slechte nieuws te beginnen: dit jaar geen 24 Uur Ultraloop in Steenbergen. De verwachting van de organiserende sportvereniging Diomedon is dat het gros van de potentiële deelnemers dit jaar kiest voor de Wereldkampioenschappen op 1 juli in Ierland. “Wie daar wil presteren, gaat niet het beste van zichzelf in Steenbergen geven,” voorspelt Peter Suijkerbuijk, voorzitter van de werkgroep Steenbergse Ultrarun. Het einde van een mooi sportief evenement is het echter bij lange na niet want de organisatie komt met een nieuw en aantrekkelijk programma dat voor iedere loper toegankelijk is. “Hoe ver ga je?,” is de vraag die zij iedere loper in Steenbergen voorlegt.

“We voelden aankomen dat we geen volwaardig deelnemersveld zouden kunnen produceren voor de 24 Uur Ultraloop. Natuurlijk kun je een evenement altijd door laten gaan, maar dat is niet hoe wij in elkaar zitten. We doen het goed of we doen het niet.”

Vierentwintig uur lopen is geen sinecure. Daar doe je er over het algemeen geen twee van in een jaar”, aldus Suijkerbuijk die zelf overigens meerdere malen een uitzondering op die regel maakte. “We hebben ‘de pech’ dat de WK in Ierland mét open inschrijving feitelijk naast de deur is.”

Alle lof

De afgelopen twee jaar merkte de werkgroep sowieso al een terugloop in het deelnemersveld. “Dit ondanks het uitgebreide servicepakket dat wij bieden en waar wij altijd veel lof voor krijgen. De tijdswaarneming, het live streamen, het scherm waarop men prestaties van de deelnemers kan volgen en de professionele speaker. Het kost allemaal veel geld, zo’n 15.000 euro, voor een beperkt aantal mensen. Vandaar dat we dit jaar kiezen voor een andere opzet die meer deelnemers trekt. Maar wel met dezelfde kwaliteit.”

 Vorig jaar voegde de werkgroep al een 12 Uur Ultraloop toe aan het programma. “De reacties waren positief en het aantal deelnemers verraste ons. Het bracht de vraag naar boven, wat doen we in 2017? Wetende dat we veel concurrentie zouden hebben, hebben we besloten het evenement terug te brengen naar één dag, maar aan de andere kant het aanbod verder uit te breiden.” 

Zeldzaam onderdeel

De organisatie besloot nieuwe onderdelen toe te voegen waarbij de Eén Uur Challenge het meest in het oog springt. “Dat is een vrij zeldzaam onderdeel. Heel sporadisch zien we het nog wel eens op de baan, maar op de weg ben ik het nog nooit tegengekomen.” Iedere renner kan meedoen want er is een open inschrijving. “Lokaal en regionaal zijn er heel  veel lopers voor wie het een toegankelijke loop is. Of je binnen een uur nu vijf of vijftien kilometer aflegt, maakt niet uit. We verwachten dat het meer deelnemers trekt en bovendien is het voor het publiek leuk om naar te kijken.”

Ook nieuw is de Kids Run. “Kinderen vinden het leuk om te rennen maar kunnen natuurlijk nog niet zo ver. De run gaat van de Cuul (Cuelenaere) naar ’t Cromwiel. Aanmelden hoeft niet, en er is geen klassement. Het is For Free & For Fun.”

We komen terug

De vrijwilligers die de Ultraloop negen jaar lang droegen, begrijpen de stap van de organisatie. “Ook zij zagen een teruglopend aantal deelnemers. En onderschat niet hoe arbeidsintensief zo’n evenement is. Overigens kan het best zijn dat we volgend jaar weer gewoon terug zijn met de 24 Uur Ultraloop. De omstandigheden dwingen ons nu tot dit besluit maar zodra we signalen krijgen dat we weer een sterk deelnemersveld mogen verwachten, komen we ermee terug. Tot die tijd willen we als groep wel in beweging blijven.”

Programma

Op zaterdag 6 mei begint het programma van de Steenbergen Ultrarun om 09.00 uur met de Twaalf Uur Ultraloop, om 10.00 uur gevolgd door het startschot voor de Marathon. Om 15.00 uur vertrekken de deelnemers aan de Zes Uur Ultraloop en om 17.00 uur start de Kids Run. Tot slot komen de deelnemers aan de Eén Uur Challenge om 18.00 uur uit de startblokken.

Meer info en inschijven kan via www.ultraloopsteenbergen.nl/