Gebruikers weer welkom in ‘De Vaert’

WELBERG – Met het doorprikken van een grote ballon werd afgelopen vrijdagavond de toegang tot het vernieuwde en verbeterde gemeenschapshuis ‘De Vaert’ op de Welberg vrij gemaakt voor het publiek. Dat stroomde in grote getalen toe om met eigen ogen te zien dat het gebouw klaar is voor de toekomst.

Vele tientallen gebruikers van ‘De Vaert’ en inwoners van de Welberg woonden de heropening bij en waren vol lof over het resultaat van de verbouwing. Met name het lichte kleurgebruik, de extra ruimtes, de volledig vernieuwde toiletruimtes en de lange gang waar kunstwerken van schilder Jan van Wijk voor de gelegenheid de muren sierden, oogstten complimenten.

Impuls

De eer van de opening werd door de huidige voorzitter, Jan Flameling, overgedragen aan oud-voorzitter Henk van Herk. Aangezien de eerste dierenarts en de tweede tandarts was, lag het in de lijn der verwachting dat de naald die gebruikt werd voor de opening een injectienaald was.

Van Herk zwaaide de scepter over het bestuur in 23 oktober 1976, het moment dat de voormalige jongensschool een nieuw leven als gemeenschapshuis kreeg. “We begonnen met twee gebruikers, de voetbal en de bejaardensociëteit,” nam Van Herk de aanwezigen met terug in de tijd. “Twee jaar later waren dat er 32. We waren zelf ook enorm verrast door de impuls die de komst van het verenigingsbouw gaf aan het verenigings- en gezelschapsleven van Welberg.”

Fondsen

Daar is in 43 jaar tijd weinig in veranderd, want nog altijd zit ‘De Vaert’ overdag en ’s avonds vol. Met regelmaat moest er dan ook ‘nee’ verkocht worden. Dat is met de komst van een extra vergaderruimte en een optimalisering van de tussenwanden in de grote zaal een probleem van het verleden. Flameling: “Dit alles hebben we te danken aan de gebruikers die er met dubbeltjes en stuivers voor gezorgd hebben dat er een fonds kwam waar we uit konden putten.” Daarnaast zorgden de gemeente Steenbergen en de sponsoren Coöperatiefonds Rabobank (€ 7.500,-), VSB-fonds (€ 12.500,-) en het Oranje Fonds (€ 7.500,-) voor de benodigde gelden.