Functie ’t Cromwiel onder de loep

STEENBERGEN – Het komend jaar gaat gebruikt worden om te onderzoeken wat de politiek, de gebruikers van ’t Cromwiel en de inwoners van Steenbergen verwachten van het gemeenschapshuis. Dat bleek donderdagavond tijdens de laatste besluitvormende vergadering van 2018. Deze avond was ook de laatste kans voor de raad om te besluiten wat te doen met het contract met de huidige beheerder Hydra Sport. Middels een aangenomen motie is er uiteindelijk besloten om het contract met Hydra Sport te wijzigen in een variant die jaarlijks opzegbaar is. Met deze tussenoplossing ‘koopt’ de raad tijd om een visie op te stellen voor ’t Cromwiel. 

Verbazing en teleurstelling bij de Volkspartij, die nog altijd achter de eerdere aangenomen motie staat om het contract met Hydra Sport op te zeggen. Volgens de Volkspartij heeft de exploitant niet voldaan aan de voorwaarden zoals die in de aanbesteding staan waardoor ’t Cromwiel nu geen gemeenschapshuis meer is, maar een sportcafé. “We waren het er op 25 oktober unaniem over eens dat er een nieuwe aanbesteding moet komen, en nu krabbelen we terug. Die aanbesteding ligt er bovendien al, en hoeft slechts te worden aangepast op details”, aldus Willy Knop.

Zorgvuldige discussie

Maar het overgrote deel van de raad ziet meer in een oplossing waarbij er in ruimere zin naar ’t Cromwiel wordt gekeken. Alle opties zouden daarbij open moeten worden gehouden. Dus ook dat ’t Cromwiel niet langer de functie van gemeenschapshuis en ontmoetingsruimte houdt, maar dat dit ook elders in Steenbergen zou kunnen zijn. “We moeten voorkomen dat we dezelfde fouten uit het verleden gaan maken. We zijn het aan de inwoners verplicht om een zorgvuldige discussie te voeren over wat we met z’n allen willen. Daar is tijd voor nodig en die pakken we met deze tussenoplossing”, zegt Dasja Abresch (Gewoon Lokaal!).

Vijf miljoen

Dit was tegen het zere been van de Volkspartij. “Dit is een vrijbrief om ’t Cromwiel leeg te melken. Nota bene een gebouw waar we vijf miljoen in hebben geïnvesteerd”, zegt Knop. Jos Verbeek (VVD) is er juist voorstander van om alle mogelijkheden te bekijken. “Ik vraag me af wat de inwoners willen; we kunnen ze namelijk niet dwingen om naar ’t Cromwiel te gaan.” Ook CDA en D66 willen die extra tijd om de verschillende beheervormen te bespreken. “Het is beter om dit traject zorgvuldig te bespreken dan nu haastje-repje een besluit te nemen”, zegt Eric van der Spelt (D66). 

Wethouder Esther Prent liet weten blij te zijn met de nieuwe aangenomen motie waardoor er ruimte ontstaat om tot een duurzaam beheer van ’t Cromwiel te komen. ”Daar gaan wij in het nieuwe jaar graag mee aan de slag.”

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl