Friss Feest – Open Deur 4 Kids uit Steenbergen

Steenbergen. Vrijdag 10 mei was het weer zover, het Friss Feest. Veel kinderen kijken er naar uit en blijven komen. Vanaf 19 uur worden de eerste kinderen gebracht door hun ouders en de kinderen gaan dan via de intake het gebouw binnen waar de kerkzaal is omgebouwd tot een ware party locatie. De wat oudere kinderen komen zelf met vrienden en vriendinnen. 

Gezelligheid

In de kerkzaal zijn alle stoelen verdwenen en er zijn gezellige zitjes gecreëerd om te chillen, er staan spellen opgesteld, er is een groot videospel en op het podium een heuse DJ die de hele avond die duurt tot 21.30 zorgt voor goede muziek. Omdat het mooi weer is gaan vanuit de zaal de deuren open naar het omheinde buitenterrein en de jongens weten al snel de bal te vinden om te kunnen voetballen. Om 19.30 uur zijn zo'n 50 kinderen aanwezig.

Niet alleen kinderen uit Open Deur

Emilia (11 jaar): "Ik ga hier zondags niet naar de kerk maar vind deze avonden erg fijn. Ik hou van de Dance Battle en kom hier samen met mijn zus. En er zijn leuke en leerzame filmpjes waar we met elkaar over praten. Ik kom dus altijd." Corine van der Velde (leiding): "We organiseren dit omdat er voor deze doelgroep weinig te doen is. Binnen Open Deur wel maar daarbuiten niet. Zo leren we kinderen op een leuke manier uitgaan en met elkaar omgaan. Meerdere keren op een avond tonen we in een apart zaaltje een korte film van 10 minuten over bijvoorbeeld pesten en verslavingen. Daar praten we dan in groepjes van ongeveer 10 kinderen even over na. 

Veiligheid troef

Alles wordt ingezet om een veilige omgeving te scheppen voor de kids. Alcohol, drugs en tabak zijn taboe. Er is voor iedereen die dat wil een luisterend oor. Tijdens de avond wordt goed toegezien wie het pand betreedt, bij de voordeur is ook videobewaking. Corine: "we willen dat het veilig en vertrouwd is. De keuken is open en met consumptiebonnen is er frisdrank te verkrijgen en andere versnaperingen. Er komen steeds meer kinderen, we zien een mooie groei, nu soms al meer dan 50 kinderen en we hebben ruimte voor nog veel meer. Kijk maar eens via internet op Open Deur Friss Feest. De volgende avond staat al weer gepland op 21 juni."

Tekst: Jan Koopman © Foto's: Jan Koopman