Fotoclub Steenbergen 49

Fotoclub Steenbergen bestaat 40 jaar en vooruitlopend op de tentoonstelling waarmee dit jubileum op zondag 20 november wordt gevierd, heeft KijkopSteenbergen.nl de leden gevraagd om hun favoriete werk alvast op deze website te exposeren. Aan dat verzoek werd met plezier gehoor gegeven, met als resultaat een ‘tijdsbeeld’ van lokaal en regionaal fototalent dat de moeite van het bekijken meer dan waard is.

Nachtmerrie – Jan Noorlander

Deze foto heb ik in 2012 gemaakt met een klein borstzaktoestelletje, door een raampje van een kinderspeelhoekje bij Beeld&Geluid in Hilversum. De sfeer heeft iets onwerkelijks; ’n soort droombeeld of nachtmerrie. Toen ik circa twaalf jaar geleden bij de fotoclub kwam, werden er nauwelijks foto’s van mensen gemaakt. Heel veel natuur, veel oude gebouwen en bijna alles in zwart-wit.

Geleidelijk aan is de onderwerpkeuze verschoven naar mensenfotografie. Een foto kon bijna geen prijs winnen als er geen mensen op stonden. Het lijkt wel of dat modeverschijnsel een beetje op z’n retour is. Zwart-wit is een tijd lang wat verdrongen door kleur, maar nooit helemaal weggeweest.

De laatste jaren is het niet voldoende om een mooie foto van een mooi onderwerp mee te brengen. Er moet meer achter zitten. Je moet er een verhaal bij kunnen verzinnen. Deze foto boeit mij om die reden na jaren nog steeds.