Fotoclub Steenbergen 45

Fotoclub Steenbergen bestaat 40 jaar en vooruitlopend op de tentoonstelling waarmee dit jubileum op zondag 20 november wordt gevierd, heeft KijkopSteenbergen.nl de leden gevraagd om hun favoriete werk alvast op deze website te exposeren. Aan dat verzoek werd met plezier gehoor gegeven, met als resultaat een ‘tijdsbeeld’ van lokaal en regionaal fototalent dat de moeite van het bekijken meer dan waard is.

Doel – Nathalie Putman

Doel, een verlaten dorp aan de linkeroever van de Westerschelde. Een plek die al eindeloos is gefotografeerd. En toch wilde ik het met mijn eigen ogen zien en voelen. Het is te bizar voor woorden hoe een dorp een spookdorp wordt, opgeslokt door havens.

Met een collega-fotograaf ging ik richting Doel. Na de Liefkenshoektunnel ontvouwde zich aan beide zijden van de snelweg de immense containerterminals van de Antwerpse havens. En middenin deze oprukkende industrie bevindt zich het onooglijke Doel.

Aan het begin van de hoofdweg naar het dorp waarschuwen borden voor videobewaking. Ik wist niet wat ik kon verwachten, was het er wel veilig…? Bij het uitstappen van de auto voel je de leegte, de afwezigheid van mensen. Geen optrekkende auto’s of fietsers die voorbijkomen… Serene stilte. Alleen nu en dan patrouillerende politie om ongenode gasten buiten te houden.

Het eerste wat ik doe als ik op een locatie ben is rondkijken en de omgeving op me laten inwerken. Ik proef de sfeer, zoek naar interessante onderwerpen, kleuren en composities. En langzaamaan ga ik fotograferen.

De verschillende graffiti-tekeningen op de muren geven nog enigszins kleur aan het troosteloze aanzicht van de dichtgetimmerde huizen. Enkele zijn nog toegankelijk. Via een kapot deurpaneel kruipen we naar binnen. In een voormalige woonkamer liggen een kapotte matras, lege bierflesjes en rottende etensresten. In een kapotte stoel heeft een kat liggen slapen. Kattenbrokjes liggen in een plastic bakje. Doel heeft nog wel degelijk bewoners…