Fotoclub Steenbergen 19

Fotoclub Steenbergen bestaat 40 jaar en vooruitlopend op de tentoonstelling waarmee dit jubileum op zondag 20 november wordt gevierd, heeft KijkopSteenbergen.nl de leden gevraagd om hun favoriete werk alvast op deze website te exposeren. Aan dat verzoek werd met plezier gehoor gegeven, met als resultaat een ‘tijdsbeeld’ van lokaal en regionaal fototalent dat de moeite van het bekijken meer dan waard is.

Urbex – Nathalie Putman

Gewapend met camera en statief, trok ik met enkele fotografen op pad om oude panden en ‘rotzooi’ vast te leggen. Het blijft spannend wat je in leegstaande gebouwen aantreft. We hadden die dag meerdere plekken op de planning staan.

Als fotograaf wil je het uitgebreide palet aan kleuren vastleggen, het indirecte licht dat door een kier of gebroken raam de ruimte verlicht, het groen dat door de zoldering het pand binnenkomt, de roestkleuren op oude machines, de schimmels op vochtige muren, met andere woorden: oude nostalgische gebouwen.

Vaak heb je geen toestemming om de panden te betreden, maar we vernielen of forceren nooit deuren of ramen. We leggen vast en verlaten zonder rotzooi achter te laten het pand.

Omdat de belichtingsomstandigheden vaak zeer slecht zijn, worden alle foto’s met lange sluitertijden en vanaf statief genomen. Deze dag belandden we in verlaten gieterij ergens in België. Villa met atelier stond al geruime tijd leeg. De ruimte was donker, klimop bedekte de ramen.

En in deze ruimte lagen verspreid gietvormen waaruit ooit schitterende tuinbeelden en -ornamenten werden gegoten. Het silhouet van de klimop in combinatie met het licht door het raam trok mijn aandacht. De tijd staat niet stil… vergane glorie, ingepalmd door nieuw leven.