Fosforbom verrast Steenbergse bedrijven in Frankrijk

SAINT NAZAIRE – Het Steenbergse bedrijf Aacoustics kreeg van een grote Franse aannemer de opdracht om langs de grote toegangsweg naar de havenplaats Saint Nazaire (op zo’n 1000 kilometer van Steenbergen) een geluidscherm te plaatsen. Daarbij betrok Aacoustics nog drie andere Steenbergse bedrijven: CPS-sierbestrating, Rombouts Transport en Van Nieuwenhuijzen Grondwerken). Tijdens de werkzaamheden stuitte men op een fosforbom uit de Tweede Wereldoorlog.

“We dachten aan een betonnen paaltje of een stalen pijp. Omdat het al donker begon te worden besloten we het voorwerp maar even aan de kant te leggen. ’s Avonds grapten we nog dat het weleens een bom zou kunnen zijn. Nadere inspectie wees de volgende ochtend uit dat het voorwerp dat wellicht kon zijn en we maakten een foto die naar de autoriteiten werd gebracht, om alle risico’s uit te sluiten. Twee gendarmes kwamen vervolgens een kijkje nemen, namen foto’s en stuurden die naar de explosieven opruimingsdienst. Wat later kwamen ze doodleuk melden dat het om een fosforbom ging. De expliciete vraag was om het projectiel niet meer aan te raken en af te dekken met een laag zand zodat er geen zuurstof meer bij kon komen. En ook om er een paaltje naast te slaan als markering”.

Laconiek

“Die laconieke aanpak verbaasde ons. Wanneer zoiets in Nederland gebeurt wordt het werk op die plaats stil gelegd en worden alle omwonenden direct geïnformeerd.  Hoewel de gendarmerie nog wel een keer kwam kijken of alles nog in orde was, gebeurde er voorlopig niets. Toen wij na drie dagen ons werk gereed hadden en huiswaarts keerden lag de bom er nog steeds. Hij zou uiteindelijk worden weggehaald en daarna konden de omwonenden rustig slapen. Er was geen explosiegevaar meer van een bom in hun achtertuin en door de plaatsing van ons scherm was de geluidsoverlast van de vierbaansweg enorm verminderd”, aldus Aacoustics directeur Leo Pulleman.