Fort Henricus wordt ontmoetingsplaats

STEENBERGEN – Morgen,  zaterdag herovert Fort Henricus aan de Schansdijk de welverdiende plek in de Steenbergse geschiedenis. Tijdens de open dag van de West-Brabantse Waterlinie laat het fort zijn brug symbolisch neer en verwelkomt het grote publiek. Afgelopen week kreeg de pers alvast een voorproefje onder leiding van Natuurmonumenten en de wethouders van Bergen op Zoom en Steenbergen. Esther Prent, kersvers wethouder op de portefeuille Recreatie en Toerisme, is opgetogen en ziet de kansen: “Vroeger was dit fort bedoeld om mensen buiten te houden, nu willen we ze er juist mee binnen halen”.

De nadruk in Fort Henricus ligt op het beleven van de historie en de natuur. Er zullen dan ook geen bouwwerken of ingrijpende events op plaatsvinden, maar eigenaar Natuurmonumenten staat zeker open voor kleinschalige activiteiten binnen de muren van het fort.

De Periscoop

De officiële opening van Henricus is morgen om 10.00 uur en iedereen is daarbij welkom. Het is het moment waarop voormalig burgemeester Jan Hoogendoorn de uitkijktoren, die hij bij zijn afscheid in 2012 cadeau kreeg, ook daadwerkelijk in ontvangst mag nemen. Vervolgens geeft hij hem direct weer terug aan de bevolking, voorzien van de naam die is gekozen uit de vele inzendingen die via social media bij de gemeente binnenkwamen. Pareltjes als D’n Hendrik, De Aftrap, De Dino, De Zwanenhals, Lange Jan, De Periscoop en de Heer van Steenbergen kwamen via deze weg binnen, alsook een paar minder gepaste suggesties die we hier niet zullen noemen. Wat het uiteindelijk geworden is,  wordt zaterdag bekend gemaakt.

Rondvaart

Van 11.00 tot 17.00 uur vinden er tal van activiteiten voor jong en oud plaats op het fort. Tijdens de hele open dag rijden er bussen tussen de vier forten van de West-Brabantse Waterlinie én Blauwe Sluis, Roode Weel, Benedensas en Dintelse Gorzen.

Op de diverse locaties zijn gidsen aanwezig die meer vertellen over de historie, het erfgoed, de architectuur en de natuur.

Ook vaart er een rondvaartboot van Waterpoort Rondvaarten tussen de haven van Steenbergen en Fort Henricus om belangstellenden naar het fort te vervoeren.

Tekst en foto’s: Vera Testers © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl