Fort Henricus als sociale ontmoetingsplaats

STEENBERGEN – Tijdens de besluitvormende vergadering van gisteravond gaf Steenbergenaar Chiel Veraart volledig inzicht in de plannen die hij hoopt te realiseren bij Fort Henricus. Van de diverse ondernemers die volgens het college interesse hebben in het ontwikkelen van een recreatieve poot bij het fort, is Veraart tot op heden de enige die vastomlijnde plannen openbaar maakt.

Drie jaar geleden lanceerde Veraart zijn langgekoesterde wens om op een stuk landbouwgrond dat hij tegenover het fort bezit, een natuurcamping te realiseren. Later betrok hij ook de loodsen aan de Schansdijk bij het plan. Voor deze locatie presenteerde hij deze week een volledig plan, inclusief artist impression van de hand van de Steenbergse vormgever Toon van Drunen.

Dagbesteding De Ster

De stabiele economisch onderlegger onder de plannen voor de camping en de loods is de toekomstige dagbesteding ‘De Ster’ die daar als onderdeel van Stichting Dag- en Woonvoorziening kan landen. De cliënten van SDW zouden kunnen werken als gastheer of -vrouw, als museumgids, bij de receptie, in de verhuur van waterrecreatie, bij de stadsbrouwerij, het proeflokaal, de schoonmaak of een eigen initiatief.

Veraart werkt zelf al twintig jaar als woonbegeleider en binnen de dagbesteding van SDW.

Ontmoetingsplek

In de loods willen Veraart en zijn partner Esther Moors een smeltkroes van elkaar versterkende functies herbergen zoals de receptieruimte voor de camping en een verhuurpunt van kano’s, SUP-boards en fluisterbootjes. Maar ook maatschappelijke organisaties zoals de heemkundekring en de stadsherauten, de nieuwe op te richten Saluutbatterij Steenbergen en vele anderen zouden hun intrek kunnen nemen in de loodsen. “Het moet een maatschappelijke, culturele, economische, historische en bovenal sociale ontmoetingsplek worden,” aldus Veraart.

Stadsbrouwerij Wit Kruis

Uiteraard is er ook plaats voor Veraart’s eigen carnavalsmuseum en een uitgebreide presentatie van de geschiedenis van vestingstad Steenbergen en haar rol binnen de Zuiderwaterlinie. Ook komt er een stadsbrouwerij waarin informatie gegeven wordt over de historie van het bierbrouwen in Steenbergen. De focus ligt daarbij op de voormalige stadsbrouwerij Wit Kruis van de familie Veraart waar Chiel een afstammeling van is.

 Of de plannen kans van slagen hebben, is mede afhankelijk zijn van het uitvoeringsprogramma inclusief financiële doorrekening, die het college aan het eind van dit jaar presenteert.

[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel